Rusia este gata sa analizeze impreuna cu partenerii din APEC (Cooperarea economica a regiunii Asia-Pacific) darea in arenda a unor terenuri agricole din Orientul Indepartat. Un program alcatuit dn 20 de proiecte care prevede investitii de zeci de miliarde de dolari.Rusiei nu are cine sa-i lucreze pamantul, adica acele uriase intinderi de teren, bun pentru agricultura, din zonele indepartate ale tarii. S-a cautat o solutie pentru rezolvarea acestei situatii, o solutie capabila sa-i multumeasca pe altii si sa aduca profit Moscovei.

Rusia propune catorva dintre partenerii ei din APEC – Vietnam, Singapore, Thailanda si Japonia – un pachet de aproximativ 20 de proiecte de investitii de dezvoltare a agriculturii in regiunile din Orientul Indepartat, a relatat viceministrul rus al agriculturii, Andrei Slepnev.

„Am transmis deja o serie de proiecte de investitii deja finalizate. Propunem prelucrarea produselor agricole in Rusia si exportul in tarile respective”, a explicat oficialul de la Moscova.

Este vorba de suprafete extinde din teritorul Rusiei: pana la 150.000-200.000 de hectare in unele proiecte. „Tinand cont amploarea investitiilor, acestea trebuie sa fie pe termen lung. Nu putem vorbi, in cazul de fata, de cinci ani”, a subliniat Slepnev, precizand ca legislatia lui permite asa ceva.

Printre regiunile vizate se numara Primorsk, Habarovsk si Amur, unde exista conditii pentru culturile de soia, orez si diferite cereale.”Avem teritorii libere, precum si numeroase posibilitati pe care acum nu le folosim, pentru ca respectivele perimetre nu sunt foarte populate. Aceste resurse sunt comparabile ca valoare cu unele zacaminte de hidrocarburi. Ele trebuie exploatate pentru a obtine venit si pentru a crea platforme pentru alte proiecte”, a insistat viceministrul rus.

In Siberia Orientala si Orientul Indepartat al Rusiei zac nelucrate aproape 50% din terenurile agricole de aici, iar schimbarile climatice pot conduce, in opinia specialistilor, la o crestere a recoltelor cu 11-14% in urmatorii 30 de ani.