Rusia a pompat astazi prima cantitate de gaze in gazoductul Nord Stream, menit sa aprovizioneze direct Europa Occidentala via Marea Baltica.

In prezenta fostului cancelar german Gerhard Schroder, presedintele consortiului Nord Stream, premierul Vladimir Putin a lansat procesul de umplere cu gaz tehnologic a conductei la Vyborg, o localitate din nord-vestul tarii, de la un ordinator care a deschis robinetul gazoductului.

Volumul de gaz furnizat este comparabil cu energia produsa de 11 centrale nucleare, i-a explicat Putin lui Schroder. Cu o lungime de 1,224 km, Nord Stream are o capacitate totala de transport de 55 mld. mc de gaze pe an.

Conducta porneste de la Vyborg si ajunge in orasul german Greifswald, traversand apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei si Germaniei. „Am scapat de dictatura tarilor de tranzit”, a lansat Putin, cu aluzie, desigur, la Ucraina.

In acelasi timp, vicepremierul rus Igor Sechin a precizat ca realizarea proiectului Nord Stream a costat 8,8 mld. $, cu 1,4 mld. $ mai mult decat suma avansata pana acum. Actionarii gazoductului sunt Gazprom (51%), companiile germane Wintershall Holding (filiala a BASF SE) si E.On Ruhrgas (cate 15,5% fiecare), precum si grupurile olandez N.V. Nederlandse Gasunie si francez GDF Suez SA (cate 9%).