Compania de stat Rossiyskie Zheleznye Dorogi (RZD - Caile Ferate din Rusia), operatorul national de transport feroviar, doreste sa cumpere societatea Bulgarian State Railways' Freight Transport (Caile Ferate Bulgare Marfa), potrivit unor surse citate de ziarul Trud de la Sofia.RZD, una dintre cele mai mari companii din lume intentioneaza sa preia controlul societatii de transport marfa pe calea ferata din Bulgaria impreuna cu operatorul de transport feroviar grec, anunta ziarul Trud, citand surse anonime din sectorul transporturilor.

Compania de transport marfa pe cale aferata din Bulgaria are o importanta strategica pentru cei care doresc sa controleze traficul feroviar spre si dinspre portul Salonic, un gateway vital pentru transportul  de marfa din China spre Europa, potrivit ziarului.

In cursa pentru preluarea societatii Bulgarian State Railways' Freight Transport se mai afla companii precum Grup Feroviar Roman, SNCF Franta si Turkish State Railways.

Privatizarea Bulgarian State Railways (BDZ) este asteptata sa aiba loc pana la finalul anului 2012, potrivit lui Vladimir Vladimirov, presedinte al Consiliului de Administratie BDZ.

Operatorul bulgar de cale ferata se confrunta cu probleme financiare cronice, avand datorii de circa 771 milioane de leva (394,2 mil. euro).

Restructurarile care au avut loc la BDZ incepand cu 2011 si care au vizat reducerea costurilor, inclusiv anularea unor trenuri de pasageri si reduceri de personal, au generat greve ale muncitorilor de pe calea ferata bulgara in noiembrie anul trecut.

In contrast cu BDZ, divizia de transport marfa a inregistrat in mod constant profituri.