Elicopterul rusesc Mi-26T2 a pierdut in fata americanului CH-47F Chinook licitatia organizata de India pentru un contract de 1 miliard de dolari. Este a doua mare infrangere suferita de Rusia pe aceasta piata. Boeing a castigat la pret, explica expertii.


Producatorii rusi de elicoptere au pierdut o importanta licitatie pe piata indiana. Militarii indinei au preferat aparatul american CH-47F Chinook produs de Boeing. Dupa toate probabilitatile, vor fi cumparate 15 astfel de masini. Un contract estimat la 1 miliard de dolari. Moscova a fost luat prin surprindere de decizia Indiei, considerand ca, din moment ce Rusia deruleaja deja un contract de 1,4 miliarde de dolari, in cadrul caruia livreaza 80 de elicoptere de transport Mi-17-B5, Mi-26 are prima sansa de victorie.

Desi avertismente au existat. Astfel, in martie anul curent, la expozitia Defexpo 2012, reprezentantii Boeing au anuntat ca testele de zbor ale celor doua masini concurente au luat sfarsit si ca ministerul indian al apararii analizeaza rezultatele. Tot atunci, constructorul american s-a declarat increzator in succesul Chinook: masina corespunde in totalitate cerintelor tehnice solicitate de India.

Cateva luni mai tarziu, in octombrie, societatea Rosoboronexport a felicitat fortele aeriene militare ale Indiei cu implinirea a 80 de ani de existenta, confirmand, totodata, participarea Rusiei la licitatie. Moscova s-a laudat, cu acest prilej, ca ofera Indiei „un elicopter unic in felul sau, recunoscut pentru capacitatea sa de transport: Mi-26T2”, in timp ce presa de la New Delhi amintea ca tara foloseste deja acest tip de aparat de aproape patru decenii. „Sunt imbatranite, consuma prea mult carburant, costa mult intretinerea lor, iar sa obtii piese de schimb nu e deloc usor”, constatau ziaristii.

Americanii au venit cu o masina mai ieftina din punctul de vedere al cheltuielilor directe si al celor de exploatare. Valoarea exacta a contractului nu a fost dezvaluita, dar in 2009, Boeing a vandut Canadei 15 de CH-47F Chinook, abia iesite din fabricaie, cu 1,15 miliarde dolari.

Este pentru a doua oara cand rusii sunt obligati sa se incline in fata elicopterelor americane. In toamna lui 2011, Mi-28NE, „Vanatorul noctur” a pierdut in fata AH-64D Apache, mai scumpa decat masina rusa, dar oferita la „pachet” cu 50 de motoare T700-GE-701D, ale companiei General Electric, cu 1.350 de rachete AGM-114 Hellfire, 245 de rachete tip Stinger, 12 radare AN/APG-78 si altele.