Kremlinul doreste ca exporturile de petrol rusesc destinate regiunii Asia-Pacific sa atinga intre 22% si 25% pana in 2020, fata de 9% in prezent.


„Foamea” de resurse energetice a Asiei determina o schimbare de prioritati din partea Moscovei. Rusia si-a confirmat intentia de a-si tripa in urmatorii zece ani livrarile de petrol catre regiunea Asia-Pacific. Anuntul a fost facut la summitul APEC (Cooperare economica a tarilor din zona Asia-Pacific), care si-a deschis aseara lucrarile la Vladivostok, capitala Orientului extrem al Rusiei.

„In 2020, consumul cumulat la Japoniei, Coreii de Sud si al Chinei vor reprezenta 50% din consumul energetic mondial”, a amintit, in acest sens, ambasadorul rus pentru energie la APEC, Gleb Ivachentsov. In acelasi timp, cererea europeana, pe care Rusia si-a construit pana acum strategia, va stagna. Pentru principalii operatori, Rosneft si Gazprom, tabloul asiatic este cat se poate de atragator: pretul gazelor naturale vandute in Asia a devenit, practic, echivalent celui al petrolului, adica dublu pretului de vanzare practicat pe Batranul Continent (intre 600 si 700 de dolari/1000 metri cubi).

Pe de alta parte, economia japoneza, al patrulea client energetic al lumii, este obligata sa se orienteze spre furnizorul rus dupa catastrofa de la centrala nucleara Fukushima, care a condus la inchiderea a aproape intregului sau parc nuclear. Rezultatul: o parte a exporturilor de petrol rusesc in regiunea Asia-Pacific ar putea, potrivit dorintei Kremlinului, sa atinga intre 22 si 25% pana in 2020, fata de 9% in prezent (20% pentru gaze naturale).

Gazoducte insuficiente

„China doreste ca Rusia sa intreaca Iranul, sporindu-si livrarile”, a confirmat Vitaly Kriukov, analist la IFD Capital. Capacitatea de transport ar urma sa ajunga de la 30 la 50 milioane de tone pe an, iar costurile de transport vor scade, pe masura ce Rusia va renunta la varianta cailor ferate.

In paralel, Rosneft a angajat constructia unui complex petrochimic, care va deveni operational in decembrie 2016. In ceea ce priveste gazele naturale, ecuatia se anunta complicata. Prizoniera unei retele de gazoducte sub-dimensionate, Rusia si-a propus sa dezvolte propria sa oferta de gaz natural lichefiat, transportabil cu navele si destinat aproape in exclusivitate pietei nipone.

In momentul de fata, Gazprom poseda o singura uzina de lichefiere, exploatata impreuna cu Shell si cu grupul japonez Mitsui. Si, in cadrul summitului APEC, gigantul rus a confirmat constructia unei noi uzine la Vladivostok in colaborare cu intreprinderea Japan Far East Gaz. Capacitatea preconizata este de 10 milioane de tone pe an, dar unitatea va intra in functiune in 2017.