Agentia internationala de rating Standard & Poor’s a atras atentia ca, in cazul unui scenariu de stres care presupune un pret mediul al petrolului marca Urals de maxim 60 de dolari/baril, ratingul Rusiei ar putea fi degradat cu trei trepte.


„Potrivit calculelor noastre, o scadere a pretului la petrolul rusesc cu numai 10% va duce, direct si indirect, la o reducere a veniturilor bugetare cu 1,4% din Produsul Intern Brut”, a avertizat S&P intr-un comunicat.

„In cazul unui scenariu de stres, cu un pret al barilului Urals in cadere vertiginoasa pana la 60 de dolari, deficitul ar putea urca dincolo de 8% din PIB. IN aceasta situatie, ratingurile pe termen lung ale Rusiei pot fi degradate cu trei trepte”, a subliniat agentia.

In prezent, petrolul marca Urals se tranzactioneaza la 120 de dolari/baril. In timpul crizei financiare din 2009, pretul brandului rusesc de titeti a cazut la 50 de dolari, dar chiar si asa agentiile de rating cu scazut calificativele tarii cu numai o treapta. In opinia analistilor, o degradare cu trei trepte demonstreaza faptul ca Rusia devine tot mai dependenta de aurul negru.

Potrivit agentiei Interfax, care citeaza firme de specialitate, cererea de produse petroliere la bursele rusesti s-a redus saptamana trecuta cu 10,3%, pana la 1,388 milioane tone, ceea ce oricum a insemnat de cinci ori mult decat
oferta.