Chestiunea privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova a fost principala temă pe ordinea de zi a întrevederii de marţi a premierului rus Dmitri Medvedev cu omologul său de la Chişinău, Vlad Filat, dar nu s-a ajuns la un rezultat, transmite ITAR-TASS.


Dmitri Medevedev a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, după întrevederea celor două delegaţii, că a făcut 'o propunere complexă' colegilor de la Chişinău şi a expus toate argumentele, inclusiv ce ţin de pachetele energetice ale Uniunii Europene. Republica Moldova negociază cu partea rusă încheierea unui nou contract de livrare a gazelor de aproximativ un an, vechiul contract expirând la 1 ianuarie curent.

Cei doi premieri au discutat şi despre îmbunătăţirea logisticii livrării vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă. Dmitri Medvedev a declarat că a dat indicaţii personale în acest sens, menţionând că în prezent nu există probleme în privinţa calităţii vinurilor moldoveneşti

În altă ordine de idei, premierul rus a declarat că ţara sa este interesată ca Republica Moldova să existe ca stat independent. 'Rusia este interesată ca Republica Moldova să fie un stat puternic, de sine stătător cu toate atributele puterii de stat, inclusiv unul important ca suveranitatea. Noi suntem interesaţi ca Moldova să se dezvolte ca un teritoriu unic', a mai declarat el. Vlad Filat a mulţumit Rusiei pentru poziţia sa în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi i-a anunţat pe jurnalişti că l-a invitat pe Medevedev la Chişinău, iar acesta a acceptat.

Vlad Filat întreprinde o vizită de trei zile în Rusia, la invitaţia lui Medvedev, miercuri urmând să aibă o întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin.