Rusia se pregăteşte să trimită două nave de război de tip amfibie către portul Tartus din Siria, singura bază navală rusă din Mediterana, a anunţat luni o sursă din cadrul Statului Major al Marinei ruse.


"Două mari nave de transport de trupe, Nikolai Filcenkov şi Cezar Kunikov, se pregătesc să plece către portul sirian Tartus", a declarat un ofiţer din cadrul Statului Major. Cele două nave vor transporta un "important" grup de marinari, potrivit Interfax.

Este vorba despre o misiune "extraordinară", a precizat această sursă.

"În caz de necesitate, această misiune va fi capabilă să asigure securitatea cetăţenilor ruşi şi să evacueze o parte dintre echipamentele" ruse din portul Tartus, a adăugat sursa citată.

Comandantul adjunct al fortelor aeriene rusesti, Vladimir Gradusov, a declara, la randul sau, ca avioanele sunt pregatite sa protejeze navele de razboi daca acestea vor fi trimise in Siria. Potrivit precizarilor sale, o asemenea operatiune ar putea fi organizata pentru evacuarea cetatenilor rusi din zona de conflict.

Rusia, principal aliat al Siriei, unde ea dispune inca de pe vremea sovietica de o baza de alimentare in portul Tartus, a blocat impreuna cu China orice tentativa de condamnare a represiunii din Siria.