O delegaţie a companieie ruse TISE, deţinută de Gazprom, va veni la Bucureşti, probabil vinerea viitoare, pentru discuţii cu oficialii Ministerului Economiei privind o colaborare în sectorul industrial, inclusiv în privinţa Oltchim, a anuntat secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu, citat de Mediafax.


"Este o întâlnire stabilită pe canale diplomatice. Probabil va avea loc în 16 noiembrie. Ei sunt interesaţi de o colaborare strategică în sectorul industrial, chimic, rafinare, inclusiv în ceea ce priveşte Oltchim", a spus Traicu. Compania TISE s-a arătat interesată la începutul anului de preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, dar nu a participat la licitaţia oragnizată de Ministerul Economiei în luna septembrie.

In alta ordine de idei, Traicu a mentionat ca nu a fost inca trimisa la Comisia Europeana notificarea privind ajutorul de stat pentru Oltchim. "Este în lucru, urmând a fi elaborate următoarele documente: proiectul de act normativ prin care se acordă ajutor de salvare în cuantum de 20 milioane euro, studiul de impact economic şi social în cazul opririi activităţii Oltchim, care a fost deja realizat, foaia de parcurs privind strategia avută în vedere pentru Oltchim şi un material care să demonstreze că Electrica se comportă ca un investitor privat prudent prin neexecutarea creanţelor deţinute asupra Oltchim. Un material similar trebuie emis de către AVAS referitor la creanţele asupra Oltchim', a explicat Rodin Traicu.

El a asigurat că, din momentul în care notificarea va fi făcută, conform discuţiilor avute cu reprezentanta Comisiei Europene, şi discuţiilor cu Fondul Monetar, Banca Mondială şi Comisia Europeană, timpul maxim pentru repornirea combinatului este de două luni, dar el poate fi scurtat substanţial prin interesul manifestat de către Comisie prin misiunea permanentă a României pe lângă CE. Atunci va fi reluată activitatea la maximum 65% din capacitate. Rodin Traicu a subliniat că este în proces de repornire activitatea la Oltchim: a fost pusă în funcţiune electroliza cu membrană, a fost pornită fabrica de var (joi) , iar săptămâna viitoare vor fi pornite instalaţiile de polioli şi oxo-alcool.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a plătit până la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat. Combinatul nu produce de câteva luni, activitatea fiind reluată la finele lunii octombrie la o instalaţie de electroliză.

Îniante de anunţarea rezultatului privatizării Oltchim, premierul Victor Ponta afirma că Guvernul va relua, în prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului chimic cu un investitor strategic. Ponta mai afirma, la cea dată că TISE rămâne interesată de Oltchim. Veniturile Oltchim au scăzut cu 47% în primele nouă luni, la 721,9 milioane lei (162,8 milioane euro), iar pierderile au crescut cu 72%, la 308,5 milioane lei (69,6 milioane euro).