Imediat dupa incheierea summitului UE a inceput, la Bruxelles, reuniunea sefilor de stat si de guvern din zona euro.

• Merkel si Sarkozy vor negocia personal cu bancile creditoare Greciei. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel vor sa negocieze personal in aceasta noapte cu bancile care crediteaza Grecia, pentru a le convinge sa accepte o pierdere de un pic peste 50%, au anuntat surse guvernamentale europene.

„Se vor duce sa-i intalneasca pe reprezentantii bancilor” in acest scop, au precizat ele. Initiativa intervine in timp ce negocierile angajate in acest sens de mai multe zile intre guvernele europene si responsabilii sectorului bancar avanseaza cu dificultate. Franta si Germania sunt, in prezent, de acord pentru a solicita bancilor private sa accepte o diminuare a valorii creantelor detinute in relatia cu Grecia de „un pic peste 50%”. Pentru ca astfel sa fie atins obiectivul propus de reducere a proportiei datoriei publice elene fata de Produsul Intern Brut de la 160% in prezent la 120% pana in 2020.

• Majorarea EFSF: fara cifre exacte in aceasta seara. O sursa europeana citata de Reuters a precizat ca liderii europeni din zona euro nu vor comunica nici o cifra in aceasta seara privind multiplicarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF). Cifra finala va fi cunoscuta dupa finalizarea discutiilor legate de al doilea plan de salvare a Greciei.