Investitia imobiliara demarata de Ion Alexandru Tiriac in nordul Bucures­tiu­lui merita toata atentia. Con­cep­tul este unic, reuneste ideea de fa­mi­lie, de stabilitate. Locuintele dis­po­nibile vor fi inchiriate si nu vandute, pe termen de cel putin un an. In pretul chiriei sunt incluse multe alte servicii de natura sa usureze viata celor care vor locui acolo.

Am primit invitatia de a vizita com­plexul „Stejarii” fara sa ne gandim vreo clipa ce ne asteapta „la fata locului” - inca un ansamblu imobiliar, eventual cu ceva chestii legate de vacante „rapide” in afara unei Capitale imbacsite, ne-am gandit noi. Avand in vedere sechelele trecutului fata de traficul din nord am plecat cu o ora mai devreme de la redactie (a se citi din mijlocul Bucurestiului). Precautie inutila, am ajuns in 25 de minute.

Surpriza


La intrarea in complex, nimic neobisnuit: clasica bariera, directorul de comunicare extrem de amabil si capabil in a furniza tot ce ne intereseaza. De jur imprejur, verdeata plus cladirile aferente. Ne-am cerut scuze ca am ajuns mai devreme si ni s-a spus ca domnul Ion Alexandru Tiriac este putin ocupat, dar va veni cat poate de repede. Nici nu am apucat sa ne facem comozi pe terasa cofetariei proaspat inaugurata ca a venit „seful”. Asta a fost prima surpriza: intalnirea a inceput cu jumatate de ora mai devreme. Fara alte... „formalitati”.

Ion Alexandru Tiriac este un personaj care, aparent, nu mai are nevoie de prezentare. Pe nedrept, as putea spune acum. Din momentul in care a inceput sa ne povesteasca despre proiectul lui situatia s-a schimbat radical. Terenul pe care a fost construit complexul este inconjurat de o padure de stejari. De aici si numele, evident. Initial, s-a intentionat ridicarea unui cartier clasic, cu aparta­mente de vanzare. Opt blocuri, dragutele, clasa „lux”.

Nu a fost suficient pentru Ion Alexandru Tiriac, locul era prea frumos pentru a fi risipit.  I-a venit ideea inchiri­erii, dar, sincer, tara e plina de asa ceva.

Tre­buia gasit „agatamentul”, cum spu­nem noi ziaristii. A inceput sa „bantuie” pe la diferitele proiecte imobiliare din Capitala. Avea o idee, ca doar e un om care a vazut deja multe... Intr-un final, cu doar cateva luni in urma, a si concretizat-o. „Voiam ceva aparte, asa s-a nascut un concept nou pe piata, inchiriaza-ti... acasa”. Asa spunem si noi, e intr-adevar ceva unic pe piata imobiliara, exista doar franturi din acest concept in si asa destul de putine locatii. Pe scurt, surpriza cea mai importanta: cele peste 200 de apar­ta­mente se inchiriaza pe termen mediu si lung (nu se vrea transformarea comple­xului intr-un urias hotel), iar chiriasii beneficiaza de un regim „all-inclusive”.

Servicii peste servicii


Ce inseamna „chirie all-inclu­sive”? Complexul are un centru logistic ce asigura celor care se muta acolo tot felul de facilitati. Vrei sa iti iei bilete la film, dar nu ai timp? Apelezi la „administratie”. Nu ai chef sa gatesti? Exista room-service. Esti prea obosit ca sa mai speli? Idem. Pur si simplu, ti se pare mare bataie de cap sa arunci gunoiul? La fel. Alt exemplu: baza sportiva a complexului se „acceseaza” gratuit. Si asa mai departe. Exista si reguli pe care „locuitorii” trebuie sa le respecte astfel incat sa nu deranjeze comunitatea, dar in opinia noastra ele nu fac decat sa instituie o stare de normalitate, de multe ori absenta in alte zone.
   

Premium sa fie!


Dupa jumatate de ora de discutii - nu a vrut sa ne spuna cat a investit, oricat ne-am straduit - am purces la vizitarea cator­va apartamente. Interioarele pot sa va spun ca sunt, intr-adevar, premium. N-am reusit sa intelegem insa de ce a bagat atatia bani in bai si bucatarii. Evident, sunt mai mult decat premium. De fapt, aici a fost un punct sensibil pe care l-am abordat: cand va fi amortizata investitia? „Nu am urmarit acest lucru. Tot ce s-a facut aici nu s-a facut pe credit, ci din resursele proprii asa ca nu simt nicio presiune”, a punctat Ion Alexandru Tiriac. „Provocarea pentru mine este ca deocam­data sa ies pe zero, la sfarsitul fiecarui an, vizavi de costurile curente. Mai vedem”. Pana la urma ne-am potolit vizavi de bai. Au televizor. Foarte impor­tant, credeti-ma! Apoi, camerele sunt foarte generoase, pot fi mobilate la cerere (sau cu „marfa” clien­tului) si, ceea ce mi-a placut mult, sunt extrem de luminoase. Au geamuri mari, prietenoase, iti dau senzatia ca stejarii din jur fac parte din... familie. De fapt, acesta este si conceptul, sa nu uitam.

Una peste alta, foarte putine lucruri de reprosat, mai deloc. Poate, mie, personal, nu-mi place culoarea alba, cea in care sunt vopsite exterioarele cladirilor. Dar parca nici rosu nu s-ar potrivi. Pana la urma, inclin sa-i dau credit (e doar o metafora) lui Ion Alexandru Tiriac. Conceptul pus la cale de investitor trebuie luat in seama. Reprezin­ta ideea de familie, de stabilitate, dar, mai ales, un gand nou pe piata imobi­liara. Una care pana acum ne-a invatat doar cum e sa fii imoral in afaceri.

„Stejarii”, date tehnice


  • suprafata complexului: 200 ha
  • numar cladiri (S+P+3E): 8
  • numar apartamente: 285*
  • numar camere/apartament: 2-7
  • suprafata apartamentelor: 106-613 mp
  • chirie: intre 1.300-2.500 euro/luna **
  • servicii oferite: regim „all-inclusive”
  • numar locuri de parcare: 610

* sunt disponibile 34 de tipuri de apartamente
** chiria nu se calculeaza la metru patrat locuibil