Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit în scădere ratingurile principalelor bănci spaniole, inclusiv giganţii Santander şi BBVA, după ce săptămâna trecută a retrogradat Spania la 'BBB minus', cu doar o treaptă peste nivelul 'junk' (nerecomandat pentru investiţii), transmite Bloomberg.Astfel, ratingul de credite pe termen lung al Santander, cea mai mare bancă din zona euro, a fost revizuit în scădere de la 'A minus' la 'BBB', cu perspectivă negativă. S&P a redus calificativele pe termen scurt pentru patru bănci spaniole şi a plasat ratingurile a şase instituţii de creditare sub supraveghere, cu implicaţii negative.

Conform declaraţiei agenţiei de evaluare financiară, va fi continuat procesul de revizuire a ratingurilor, urmând a fi finalizat luna viitoare. Decizia de săptămâna trecută de a retrograda Spania la 'BBB minus' a afectat estimarea S&P asupra băncilor care au un rating mai mare decât al ţării şi al căror calificativ implică şi sprijinul acordat de guvern în caz de nevoie.

'Pentru Santander şi BBVA nu estimăm că ar putea fi reduse profilele de credit cu mai mult de două trepte, după revizuire. Posibilitatea ca ratingurile atribuite celor două bănci să fie afectate este îndepărtată', se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară. În luna iunie, ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, însă în prezent Spania este supusă la presiuni de pieţele financiare pentru a cere un program de sprijin mai amplu.

Anul acesta, Spania reprezintă principalul motiv de îngrijorare privind evoluţia crizei datoriilor din zona euro, înlocuind Grecia, Irlanda şi Portugalia, din cauza problemelor din sistemul bancar, a nivelului ridicat al datoriilor regiunilor, a recesiunii profunde, care au dus la o creştere semnificativă a costurilor de creditare. Spania s-a angajat să-şi reducă deficitul public de la 8,9% din PIB în 2011 până la 6,3% din PIB în 2012, însă această reducere va fi dificil de obţinut în condiţiile în care economia spaniolă este în recesiune iar prognozele arată că pe ansamblul acestui an PIB-ul Spaniei va înregistra un recul de 1,5%.

In acest context, un oficial de la Madrid, citat de Financial Times, a declarat ca Spania este pregătită să ceară ajutor financiar statelor din zona euro, astfel încât Banca Centrală Europeană (BCE) să poată începe achiziţiile de obligaţiuni, dar o solicitare este întârziată de situaţia altor state din uniunea monetară. Madrid a identificat o formulă acceptabilă pentru cererea de ajutor financiar, o schimbare semnificativă a poziţiei faţă de această vară, şi aşteaptă să fie rezolvaţi factori externi, precum modul în care vor fi influenţate ţări membre ca Italia.

Un oficial din Ministerul Economiei şi Finanţelor a declarat că Spania nu are nevoie de noi fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro, dar nu va avea probleme în a cere o linie de credit pentru a întruni condiţiile BCE pentru achiziţiile de obligaţiuni. Înainte de a putea transmite solicitarea, va fi necesar un acord asupra coordonării cu partenerii europeni ai Spaniei. Anterior, percepţia pieţelor financiare era că unul dintre principalele motive ale întârzierii era reticenţa guvernului de la Madrid de a cere sprijin.