Profitabilitatea ar putea deveni un obiectiv dificil pentru bancile din Grecia in urmatorii ani, din cauza deteriorarii conditiilor economice din aceasta tara, scenariu care ar putea deter­mina reducerea ratingurilor institutiilor de credit, aver­tizeaza Standard&Poor’s (S&P). National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca ele­na, a raportat o pierdere neta de 87 de milioane de euro in trimestrul al patrulea al anului trecut, din cauza cresterii provizioanelor odata cu o contractie economica de 2,5%, noteaza agentia Bloom­berg.

EFG Eurobank Ergasias a anuntat scaderea profitului net cu 77% in ultimul tri­mestru fata de perioada iulie-septembrie, in timp ce Alpha Bank a avut cel mai scazut profit trimestrial din 2009 si Piraeus Bank a inchis pe rosu. NBG detine in Ro­mania Banca Romaneasca, EFG Euro­bank este actionarul majoritar al Banc­post, iar Alpha si Piraeus au sucursale locale. „Vedem un mediu economic destul de negativ pentru urmatorii doi ani, cu o recesiune mai abrupta in 2010 si o evolutie descendenta a PIB in 2011. Anticipam o relansare lenta in continuare, cu mult sub po­ten­tial, scenariu foarte dife­rit fata de cel folosit de ban­cile elene“, a declarat An­gela Cruz, director la divi­zia de institutii financiare a S&P din Madrid.

Profiturile bancilor ele­ne ar putea fi afectate serios de masurile guvernamen­tale de echilibrare a balantei fiscale, care a inregistrat un deficit de 12,7% din PIB in 2009. Cererea de credite ar putea scadea puternic, oda­ta cu cresterea numarului de default-uri (inca­pacitate de plata).