Nu pot intelege in ruptul capului de ce in aceasta tara hotii, impostorii, nonvalorile etc. se bucura de o apreciere extrem de mare din partea societatii. Ca sa-ti faci o ca­riera, ca sa avansezi constant pe plan profesional (atentie, nu vreau sa spun ca tinta este postul de manager cum cred multi dintre tinerii de azi) trebuie sa stii sa te dai destept. Nu conteaza ce-ai facut, ce stii sa faci sau ce vei face. Cu cat ai „rulat” mai multi bani, cu cat promisiunile sunt mai siropoase, cu atat ai mai multe sanse de succes. Mai abitir, poti fi ales in Parlamentul tarii, poti primi o functie de care depinde soarta a milioane de oameni. Ce poate fi mai „cool” decat asta? Daca mai ai la activ si cateva inginerii financiare care sa arate cat de capabil esti in a face bani... te-ai scos.

Nu furi, vai de capul tau. Daca furi putin este si mai grav, poti face puscarie (iar daca nu ajungi dupa gratii oricum lumea te va crede un neica-nimeni).

Intr-un final, marimea conteaza, iar apa­rentele fac legea. Stii sa vorbesti „romgleza”? Super! Esti angajat direct la televizor! Ce tare este sa spui „fashion stylist” si nu simplu, „stilist”. Cum beton pare a fi, ca mare vedeta si subiect de prima pagina in orice ziar „quality”, sa zici „dupa 24 de ore mai tarziu”.

Acum la moda este sa te duci la schi in Austria. Sau oriunde in lume. Da bine de tot sa te intrebe cineva ce-ai facut pe timpul Sarbatorilor de iarna, iar tu sa raspunzi din coltu’ gurii, cu un ton aparent indiferent, „deh, am fost sa schiez, nimic deosebit”. Ce „target” interesant este sa dai buzna in strainatate sa te tratezi de orice. Da-l incolo pe vierme, ce ne pasa ca el asteapta cu orele pentru o consultatie la spital. Iar cand in sfarsit este primit in cabinet i se da senzatia ca deranjeaza. La final, pleaca de acolo fara nicio optiune. La urma urmei, ce sa-i ceri unui medic umilit de sistem zi de zi...? Noi, viermii cinstiti, asteptam sa vina vremuri mai bune. Stim ca suntem intr-un cerc vicios, dar nu acceptam sa devenim viciosi ca sa iesim din el. Mare greseala. Ni s-a luat pana si dreptul de a pleca in alta parte pentru ca hotia, impostura si non­valoarea sunt si marfa de export. Din pacate, stampila „made in Romania” este aplicata pe omul de rand, nu pe „exportatori”...

Si o tinem tot asa. Munca nu face nimanui cinste, loialitatea te discrediteaza, iar daca mai ai si initiativa risti sa fii catalogat drept isteric. Sunt noile valori care stau la baza societatii romanesti. In rest... sa ne fie de bine.