Sahtior nu reprezenta mai nimic in urma cu sapte ani. Avea un patron pasionat de fotbal de mic copil, cu foarte multi bani, manat in lupta de obsesia de a intrerupe hege­mo­nia interna a lui Dinamo Kiev si de a juca o finala de Cupa Campionilor. Si atat… Europa era oricum o fantasma. Multi­milionarul Ahmetov nu avea timp sa viseze la acea vreme. El cauta cu dispe­rare un antrenor adevarat, un magician care sa transforme, macar pentru o zi, orasul minerilor in centrul universului. 


Destinul i s-a incrucisat in 2004 cu romanul Mircea Lucescu. L-a convins sa vina la Donetk si astfel s-a nascut o noua echipa. A castigat campionatul Ucrainei de patru ori (2005, 2006, 2008 si 2010), Cupa Ucrainei in 2004 si 2008, Super­cu­pa Ucrainei de trei ori, Cupa UEFA in 2009, pentru  ca miercuri seara, pe Nou Camp, sa traiasca in premiera mirajul „sferturilor” Ligii Campionilor. Visul i s-a transformat insa in cosmar. N-ar fi crezut niciodata ca va fi contemporan cu o asemenea umilinta. Pentru ca echipa sa a plecat batuta rau din Barcelona. N-a fost deloc o seara reusita, ba dimpotriva. Iniesta, Dani Alves, Gerard Pique, Seydou Keita si Xavi Hernedez  si-au pus fiecare semnatura pe cea mai ustura­toa­re infrangere suferita vreodata de antre­norul Mircea Lucescu. Chiar si asa, performanta Sahtiorului este uriasa. In urma cu sapte ani, in Ucraina nu se vor­bea decat de Lobanovski si de Dinamo Kiev.  „Il Luce” i-a facut uitati.


Strategie, pricepere si dragoste pentru fotbal


Care este secretul succesului? Il devoaleaza chiar Mircea Lucescu:  „De la inceput a fost vorba despre strategie, pricepere si dragoste pentru echipa.

Am avut un plan foarte bine pus la punct si astfel am avut rezultate sportive si financiare excelente. In primii doi ani am investit, si valoarea echipei a crescut foarte mult.  Apoi am dat drumul  juca­to­rilor consacrati, pe care s-au luat bani frumosi, iar in locul lor am promovat fotbalisti tineri, fara mari nume. Spre exemplu, Tymoschuk a fost cumparat cu 500.000 de dolari si apoi vandut la Zenit Skt. Petersburg pe  20 de milioane de dolari. Reteta a fost completata de sud-ame­ricani. Am adus foarte multi brazili­eni care s-au adaptat excelent la Sahtior, in contextul in care la Kiev au venit si au plecat imediat”. A mizat pe sud-americanii mirositi de scouterii „minerilor“, pe care i-a revigorat cu altii proaspeti cand a sesizat ca nu mai sunt la fel de motivati. Asa au aparut  Leonardo sau Ilsinho (trans­ferati intre timp), Luiz Adriano, Dou­glas Costa, Fernandinho, Willian, Alex Teixeira sau Jadson, pentru care s-au platit aproximativ 40 mil. euro si care astazi valoreaza de trei ori mai mult.

Si Mourinho a luat cinci goluri de la Barcelona


Numai din transferuri, Lucescu i-a marit conturile patronului Ahmetov, in cei sapte ani, cu aproximativ 150 de mil. euro. Ce-i drept, cam tot atat s-au cheltuit pe aducerea de jucatori noi in acest ras­timp, dar Sahtior a devenit o forta euro­peana. Dupa ce a castigat Europa League in 2009, multimiliardarul Ahmetov a visat cu ochii deschisi la Liga Cam­pio­nilor, astfel ca pentru acest sezon a stabilit un buget-record: 100 de milioane de euro, de 17 ori mai mare decat echipa condusa de Bernd Schuster, care in 2003 pleca invinsa din „Groapa” (0-2).  Antrenorul Barcelonei a sperat pana in ultimul mo­ment ca tragerile la sorti ale „sferturilor” Ligii Campionilor sa nu-i harazeasca ucrai­neni, recunoscand astfel tacit valoa­rea formatiei din Donetk. Sortii au decis insa altceva. Dar Dumnezeu a fost catalan miercuri seara, astfel ca dupa acest 5-1 din tur, Barca si Guardiola nu se gandesc decat la un singur lucru: semifinala cu Realul antrenat de Mourinho. Acelasi magician portughez care anul trecut, cu Inter, a stopat  drumul lui Messi&Co. spre un nou trofeu Champions League. Si care, aidoma lui Lucescu miercuri seara, a luat tot cinci goluri intr-un meci contra Barcelonei,  disputat in campionat, anul trecut in noiembrie.


Ahmetov a crescut de la sapte ani pe Donbas Arena


In urma cu cateva luni, Mircea Lucescu a po­ves­tit pentru „Fin.ro” cum l-a adus desti­nul intr-un mic orasel minier din Ucraina, des­pre care se vorbeste acum numai la superlativ: „Rinat iubeste foarte mult fotbalul, este indragostit de Sahtior, echipa pe al carei teren a crescut de la sapte ani. Era o echipa traditionala a minerilor din Regiunea Donbas, dar cu un sistem de organizare de tip socialist, ca si in Romania acelor ani. Dupa ce a preluat-o, prin ’95, s-a gandit sa aduca antrenori straini la echipa si atunci a venit primul strain, Nevio Scala. Ulterior, vazand performantele mele de la Galata, a vrut sa ma aduca imediat. Din curiozitate si din respect pentru el am vrut sa dau o fuga pana la Donetk, in decembrie 2002, dar a fost o ceata atat de deasa pe Ba­neasa incat nu ne vedeam la un metru. Am re­nuntat sa mai plec. Oricum, nu ma transferam eu atunci, dovada ca apoi am plecat la Besiktas. Rinat a continuat sa ma caute foarte insistent. Pana la urma am ajuns la Donetk, am vazut baza sportiva, dar i-am spus ca nu pot pleca de la Besiktas. L-a luat atunci pe Schus­ter, dar mi-a spus ca nu ma mai lasa. La un moment dat chiar a venit el la Istanbul, l-am luat pe Razvan si ne-am intalnit. Dupa cateva luni l-a demis pe Schuster si m-a numit pe mine. Campionatul se terminase in Turcia, cam pe 15 mai 2004, asa ca am putut sa stau pe banca lui Sahtior ultimele sase etape. Asta a fost debutul meu in Ucraina si iata ca au trecut atatia ani…”. „Il Luce” lucreaza de sapte ani cu Rinat Ahmetov, patronul considerat de Forbes cel mai bogat om de fotbal. Astfel, Ahmetov, cu o avere estimata la 16 mld. dolari, l-a depasit pe rusul Roman Abramovici, proprietarul lui Chelsea, 13,4 mld. dolari, pe  francezul Francois Pinault - Rennes, pozitionat pe locul 3, cu 11,5 mld. dolari, si pe Silvio Berlusconi - locul 4 - 7,8 mld. dolari.

Jucatorii erau tinuti ca „ouale de aur”


De cand a preluat  Sahtiorul, lui Mircea Lucescu i-au trecut prin mana peste 170 de jucatori. Din lotul actual, doar  Hubschman, Rat si Srna erau la Donetk atunci cand romanul a decis sa-si indrepte idealurile spre Ucraina. Acestia au costat impreuna numai 2,2 milioane de euro, pentru ca acum cotele sa fie de 10-15 ori mai mari. „Strategia noastra a fost facuta de asa natura incat sa avem minimum un an si jumatate de investitii, fara sa vindem vreun jucator. Erau tinuti ca ouale de aur, Rinat nu voia sa auda de vanzare. Abia dupa ce am castigat doua campionate si am intrat in circuitul international, la insistentele mele au inceput sa plece din jucatorii care-si facusera pe deplin datoria, in locul acestora fiind promovati fotbalisti tineri, de perspectiva, a explicat antrenorul Lucescu”.