Declinul castigurilor a continuat si pe fi­na­lul anului trecut. In noiembrie, salariul me­diu brut a fost mai mic cu 0,8% fata de luna anterioara. Pe de alta parte, sala­riul real s-a diminuat cu 4,1%, fata de noiem­brie 2008. Este a doua luna consecutiva de scadere, dupa ce luna octombrie a marcat primul declin al salariului real din decembrie 2001. Criza pe piata muncii se va prelungi cu doua-trei tri­mestre dupa iesirea din recesiune.


Veniturile romanilor au continuat sa scada, iar pe finalul anului trecut declinul salariilor s-a accentuat. Evolutia castigurilor a fost in tandem cu cea economica, iar criza econo­no­mi­co-financiara si-a pus puternic amprenta. De asemenea, pe masura ce masurile anticriza ale Guvernului pentru sprijinirea mediului de afa­ceri inca se lasa asteptate, alte reglementari nu au facut decat sa loveasca si mai mult in ve­ni­turile unor categorii de salariati. In luna noiem­brie 2009, salariile reale ale angajatilor au sca­zut, in medie, cu 4,1% la nivelul intregii eco­no­mii nationale.

Acesta este al doilea declin anual inregistrat in 2009. In septembrie, casti­gurile medii au ramas constante, pentru ca in luna urmatoare sa se inregistreze prima sca­de­re a veniturilor reale ale populatiei din ultimii opt ani. Declinul a fost atunci de 0,7 puncte procentuale, mult sub cel din noiembrie. Nu numai ca problemele economice au dus la inchiderea multor companii, iar alti angajatori au facut restructurari masive, dar si castigurile celor care au reusit sa isi pastreze locul de munca au fost diminuate. Iar datele oficiale nu arata decat ca majoritatea angajatorilor au fost departe de a gasi resursele necesare pentru a limita efectele crizei si pentru a sustine salariile personalului.

Potrivit consultantilor de resurse umane, bugetul alocat acestui departament a fost unul dintre cele mai diminuate. Eliminarea bonusurilor si a beneficiilor nu a fost suficienta pentru a reduce costurile, iar ulterior si salariile au fost afectate. Salariul mediu brut a fost de 1.866 de lei, mai mic cu 0,8% fata de octombrie.

Bugetarii, in topul diminuarii veniturilor


Angajatii din sectorul bugetar au simtit cel mai mult impactul crizei asupra veniturilor lunare, reiese din datele INS. Cele mai mari scaderi ale salariilor au fost in cazul angajatilor de la stat. Personalul din administratia publica si aparare a castigat in noiembrie cu 17,3% mai putin decat in urma cu un an, iar cei din sanatate si asistenta sociala au avut veniturile diminuate cu 18,7%. In cele doua sectoare, salariul mediu este de 2.650 de lei, respectiv de 1.693 de lei. Insa scaderea reala a veniturilor obtinute de cei care lucreaza in sectorul bugetar a fost mai abrupta. Adaugand si efectul ratei inflatiei, de 4,9% in perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009, angajatii din sanatate au avut  salarii diminuate, in medie, cu 23,7%, iar cei din administratie cu 22,3%. Si in invatamant situatia este similara. Salariile profesorilor au fost mai mici cu 14,5%, in termeni reali, incluzand si impactul inflatiei.

„Aceste scaderi de peste 20% sunt efectul aplicarii Legii 329, care a trimis angajatii de la stat in vacanta fortata, pentru sase zile lucratoare. Masura, aplicata pentru autoritati si institutii publice, a vizat reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5% in fiecare luna”, a spus Marius Nistor, presedintele exe­cutiv al Federatiei Spiru Haret. Acesta a precizat ca din discutiile avute cu membrii Executivului a reiesit ca o astfel de masura nu se va mai apli­ca si in acest an. Guvernul a cerut sindicatelor sa vina cu propuneri pentru diminuarea cheltuielilor.

„Noi nu putem face astfel de sugestii. Rolul nostru este de a apara drepturile salariatilor, nu de a propune Guvernului ma­suri care o sa le afecteze veniturile”, a declarat Nistor.

Recesiune prelungita pe piata muncii


Pe de alta parte, sunt si sectoare economice unde angajatii au beneficiat de cresteri sala­riale. In industria extractiva, castigurile medii nete s-au majorat cu 16,3%, pana la 2.260 de lei, iar in sectorul fabricatiei mijloacelor de trans­port majorarea a fost de 11,4%. Cea mai semni­fi­cativa crestere salariala a fost in do­me­niul fa­­bricarii produselor textile, de 23,4%. Insa si sa­la­riul mediu este unul dintre cele mai mici, reprezentand 73% din salariul mediu la nivel national.

Pe timp de criza, angajatii sunt mai preocupati de mentinerea locului de munca decat de majorari salariale. O serie de studii recente asupra pietei muncii realizate pe finalul anului trecut aratau ca romanii pun pret mai mare pe siguranta jobului, chiar in detrimentul unui salariu mai mare. Aceasta este o premiera in Romania, cand in ultimii ani fluctuatia de personal a atins niveluri-record.