Un număr de şase licitaţii succesive, în cadrul cărora vor putea fi achiziţionate o lucrare semnată de Salvador Dali, un carnet cabala de buzunar, cărţi de colecţie, săbii masonice şi o ediţie aniversară Playboy din 1969, sunt organizate de Artmark în Capitală, în perioada 13 - 15 noiembrie, informeaza Mediafax.

Primul dintre evenimente este Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană, desfăşurată la Athénée Palace Hilton, în seara de 13 noiembrie. Licitaţia aduce în prim-plan nume de referinţă ale artei româneşti recente - Corneliu Baba, Constantin Piliuţă, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Ciucurencu şi mulţi alţii. Ciucurencu este prezent în cadrul licitaţiei cu lucrarea "Natură statică cu carte şi pensule" (valoarea estimată 10.000 - 18.000 de euro), aparţinând colecţiei Calmanovici, din Suedia.

Mircea Cantor, cel mai reprezentativ personaj de pe scena artei tinere din Franţa - dovadă stă şi distincţia Marcel Duchamp obţinută de acesta în 2011 -, este prezent prin instalaţia fotografică "The landscape is changing", evaluată la 6.000 - 8.000 de euro.

 Seara de 13 noiembrie continuă cu Licitaţia "Erotica", prilej de a elimina tabuurile din artă printr-o serie de lucrări îndrăzneţe şi explicite. Printre loturile vizualului erotic se numără ediţia aniversară a revistei Playboy din ianuarie 1969, la 15 ani de apariţie - a cărei valoare estimată este de 75 - 150 de euro - şi două scene erotice semnate Marcel Iancu, evaluate la 800 - 1.500 de euro fiecare.

În cea de-a doua seară a suitei Artmark, miercuri, 14 noiembrie, sunt scoase la licitaţie obiecte din zona magiei şi a ştiinţelor ezoterice. Printre piesele centrale ale licitaţiei se numără două săbii masonice, una ritualică şi una de ceremonie, cu o valoare estimativă de 500 - 1.000 de euro fiecare, un carnet cabala de buzunar realizat la New York în anul 1922  - a cărui valoare estimată este de 60 - 120 de euro -, precum şi un exemplar numerotat din Arhivele Secrete ale Vaticanului ale Procesului împotriva ordinul Templierilor, cu o valoare estimată de 5.000 - 10.000 de euro.

 Cea de-a doua parte a serii de 14 noiembrie este dedicată iubitorilor de Art Nouveau şi Art Deco. Palatul Cesianu-Racoviţă va fi martorul unei licitaţii sofisticate, în care colecţionarii pot achiziţiona bijuterii şi piese de mobilier unicat. Cele mai disputate obiecte supuse licitaţiei sunt o lucrare al cărei designer este însăşi Regina Maria, o masă destinată corespondenţei, sculptată şi aurită, stil Art Nouveau Românesc, din colecţia familiei Costa-Foru, estimată la 2.000 - 4.000 de euro, şi un inel Art Deco decorat cu un diamant de 2 carate, realizat în 1920, cu o valoare estimată de 20.000 - 30.000 de euro.

Ultima seară a suitei de licitaţii Artmark, 15 noiembrie, găzduită de Athénée Palace Hilton, oferă şansa adjudecării unor rarităţi extreme. Astfel, în cadrul Licitaţiei de Grafică, Manuscrise şi Cărţi de Colecţie se disting primul volum din "Opere complete" al pastorului reformator Martin Luther, "Tomus Primus Omnium Operum", datând din anul 1550 - cu o valoare estimativă de 2.500 - 5.000 de euro - şi ediţia bibliofilă din anul 1947 a eseurilor lui Michel de Montaigne, cu ilustraţii de Salvador Dali şi semnătura olografă a lui Dali, estimată la 1.000 - 2.000 de euro.

  Suita evenimentelor lunii noiembrie se încheie în forţă, cu Licitaţia "Valori Tradiţionale", unde participanţii îşi vor disputa opere cu patină folclorică: expresivul "Portret de ţăran" (Matei Rudaru), semnat de Nicolae Grigorescu (valoare estimată 15.000 - 25.000 de euro), bucolicul "Ciobănaş cu oi, la Vlaici", de Nicolae Dărăscu, a cărei variantă se regăseşte în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal (valoare estimativă 12.000 - 20.000 de euro).

Un număr de şase licitaţii succesive, în cadrul cărora vor putea fi achiziţionate o lucrare semnată de Salvador Dali, un carnet cabala de buzunar, cărţi de colecţie, săbii masonice şi o ediţie aniversară Playboy din 1969, sunt organizate de Artmark în Capitală, în perioada 13 - 15 noiembrie.

 Catalogul integral al loturilor celor şase licitaţii poate fi vizualizat pe site-ul artmark.ro.

 Expoziţia loturilor ce se vor licita în cadrul sesiunii Artmark din 13-15 noiembrie poate fi vizitată începând de sâmbătă până luni, 12 noiembrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă.