A copiat in mod deliberat sau o vorba exclusiv de concurenta? Avocatii celor doi giganti ai tehnologiei avansate, Apple si Samsung, au deschis ostilitatile in cadrul unui proces care se deruleaza in California in dosarul brevetelor. Caz in care Apple acuza Samsung ca a copiat iPhone-ul sau.


Avocatul Apple, Harold McElhinny, a declarat in fata tribunalului federal din San Jose ca gigantul sud-corean a inceput sa copieze iPhone inca de la primele prezentari publice ale telefonului, in ianuarie 2007.

„In momentul in care Steve Jobs, cofondatorul Apple, a prezentat iPhone, el a avertizat concurenta ca a depus brevete pentru cele peste 200 de inovatii cuprinse in iPhone”, a spus McElhinny. „Iar Samsung a avut de ales. Samsung putea concep modele proprii, luptand impotriva Apple in mod echitabil pe piata. Sau putea sa copieze Apple... Este mai usor sa copiezi decat sa oferi ceva inovator”, a continuat avocatul.

Potrivit afirmatiilor sale, Samsung ar fi copiat mai multe elemente specifice, precum efectele in derularea ecranului. „La nivelul superior al conducerii sale, Samsung a decis sa copieze toate elementele iPhone-ului”, a lansat McElhinny. „Nu este o intamplare. Samsung a copiat in mod intentionat”, a punctat juristul. „Samsung a operat peste 100 de modificari pe telefoanele si tabletele sale, pentru ca, intr-un final, sa fie identice cu produsele Apple”, a spus el in a doua zi a procesului care ar putea dura trei saptamani.

Aparandu-se, avocatul Samsung, Charles Verhoeven, a asigurat ca grupul sud-corean nu este un „copiator”, ci un actor tehnologic major care dezvolta propriile inovatii. „O criza de panica”, a afirmat el. In opinia lui, iPhone-ul a fost „o inspiratie” pentru multi, dar acest lucru nu este ceva rau. „Este o infractiune? Nu, este concurenta”, a adaugat Verheoven.

Avocatul a precizat ca telefoanele mobile urmeaza anumite evolutii in functie de cererea consumatorilor. Astfel, „toate telefoanele au adoptat ecrane mai largi. Nimeni nu vrea sa vada un film pe un ecran minuscul”, a spus el.