Cancelarul german, Angela Merkel, s-a angajat impreuna cu premierul italian, Mario Monti, sa depuna toate eforturile „pentru a proteja zona euro”. Seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anuntat, la randul sau, ca zona euro este pregatita sa activeze Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), alaturi de Banca Centrala.


Mobilizare totala pentru moneda unica. Cu Germania in centrul jocului, responsabilii politici europeni strang randurile in spatele presedintelui BCE, Mario Draghi, in favoarea unei aparari mai agresive a euro pe piete. Cancelarul Angela Merkel s-a angajat in acest weekend ca, impreuna cu premierul italian, Mario Monti, sa foloseasca toate posibilitatile pentru a proteja zona euro, promisiune facuta in termeni identici si la una dintre intalnirile cu presedintele francez, Francois Hollande.

Asa cum s-a mai intamplat in momente de criza, secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, va traversa Atlanticul, demonstrand, astfel, interesul major al Statelor Unite pentru situatia din UE in general si din zona euro, in special. Astazi, el va discuta cu ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, inainte de a se intalni cu Mario Draghi.

Nimeni dintre liderii direct implicati nu a detaliat calendarul preconizatei contra-ofensive. In ceea ce priveste mijloacele de lupte, ele apar negru pe alb in concluziile ultimului summit UE, din 29 iunie: „folosirea, intr-o maniera supla si eficienta, a instrumentelor oferite de fondurile de salvare, EFSF si MES, cu scopul stabilizarii pietelor in favoarea tarilor din zona euro”. A se intelege in primul rand Spania si Italia.

In acest context, preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a anuntat, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, ca zona euro este pregătită ca în comun cu Banca Centrală Europeana (BCE) să activeze Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF).'Suntem într-un punct crucial, mai rămâne de precizat ritmul şi măsura. Vom acţiona împreună cu BCE, fără a-i afecta independenţa. Când spun ,,noi,, mă refer la fondul de salvare FESF, cu alte cuvinte cele 17 guverne din zona euro', a spus Juncker, subliniind că această instituţie financiară 'se bucură de mare încredere'.

'Problema nu rezidă în bancă, ci în politicieni. BCE este o instituţie independentă, ea nu se subordonează comenezilor unor guverne şi nu este obligată să-şi coordoneze poziţia cu acestea', a spus Juncker, estimând că o 'perioadă extrem de importantă pentru zona euro este aşteptată pentru sfârşitul acestui an'

'Zona euro se află în prezent într-o astfel de situaţie încât trebuie să-şi dovedească viabilitatea şi să-şi asigure stabilitatea prin toate mijloacele. Atitudinea lumii faţă de moneda unică este ca şi cum i-ar fi rămas de existat doar câteva luni. Dar noi în Europa nu avem nimic în afară de euro. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de aspiraţiile celor 17 ţări din zona euro' de a păstra moneda unică, a lansat Juncker.