Din 16 august, Saptamana Financiara va propune sa descoperiti istoriile fascinante ale marilor civilizatii antice, prin intermediul unei carti extraordinare - “Declinul imperiilor. De la glorie la ruina”. Volumul autorului american Cormac O'Brien raspunde la o serie de intrebari importante: de ce s-au prabusit marile imperii si ce s-a intamplat cu civilizatiile de aur din trecutul indepartat? Declinul lor a fost brusc sau a avut loc treptat? Din cenusa lor s-au nascut alte mari puteri sau disparitia lor a lasat un gol ce a trebuit umplut treptat si dureros?
 
Autorul readuce la viata povestea a saisprezece mari imperii, prezentand informatii detaliate si precis documentate despre nasterea lor, realizari, conducere, clasele sociale si marile batalii de al caror rezultat depindea soarta a milioane de oameni. De la egipteni, minoici si babilonieni la parti, mayati si romani, cartea ne ofera o imagine originala si plina de culoare a trecutului indepartat.
 
Existenta fiecareia dintre aceste mari puteri a fost marcata de un paradox: necesitatea de a mentine pacea in cadrul unui imperiu intemeiat prin mai multe razboaie. O'Brien acorda o atentie deosebita strategiilor folosite de conducatorii imperiilor din Antichitate pentru a-si asigura guvernarea teritoriilor proprii si a celor cucerite si ascultarea de catre supusii lor.“ Asirienii s-au folosit de instaurarea terorii si de propaganda, in timp ce persanii ahemenizi s-au bazat pe autonomia locala pentru a-si asigura loialitatea supusilor. In faurirea unei societati noi si stabile, Alexandru cel Mare si urmasii sai si-au pus sperantele in imbinarea strategiilor specifice Orientului si Occidentului cu tacticile revolutionare de folosire a fortei armate. In cazul altor popoare, de exemplu, cel egiptean, regalitatea era considerata fundamentul sacru al statului. In ceea ce priveste Imperiul Partilor, acesta se baza pe relatiile dintre familiile aristocrate, in timp ce in Imperiul Roman s-a instituit o politica bazata pe impunerea unor conditii si recompensarea respectarii acestora, precum si pe o complexa institutie militara, asa cum lumea nu mai vazuse pana atunci”, afirma O'Brien.
 
Indiferent de strategiile folosite de conducatorii lor, nici una dintre marile civilizatii antice nu a reusit insa sa opreasca propria decadere. Pe langa pericolelor externe au existat permanent factori interni, precum conflictele religioase, calamitatile naturale, competitia comerciala, care au contribuit la declinul imperiilor. Cu toate acestea, civilizatiile antice au daruit posteritatii o importanta mostenire, in toate domeniile, de la arta si stiinta la inginerie si drept, dovada a puterii si a unei reale capacitati administrative ale acestora.
 
Din 2003 si pana in prezent, autorul american Cormac O'Brien a publicat carti pe subiecte extrem de variate, de la mari dezastre naturale la vietile secrete ale presedintilor americani sau de la istoria imperiilor antice la razboiul civil din America. Dintre acestea, volumele „Vietile secrete ale primelor doamne” si „Vietile secrete ale presedintilor americani” au devenit bestselleruri.