Din 12 iulie, Saptamana Financiara si Editura Litera va ofera “Gestapo - Politia secreta a lui Hitler”, cartea care descrie istoria celui mai sangeros aparat represiv care a existat vreodata. Volumul este semnat de Rupert Butler, autor britanic specializat in cercetarea istoriei national-socialismului in Germania, a politiei secrete naziste si sovietice, precum si a celui de-Al Doilea Razboi Mondial in ansamblu.
Gestapoul, ca abreviere sinistra a Geheime Staatspolizei (Politia Secreta a Statului) a fost infiintat in noiembrie 1933 si a functionat pana la moartea lui Hitler, in mai 1945, in Germania si in teritoriile ocupate de catre nazisti, din Polonia pana in tarile de Jos si Danermarca. Siguranta interna a Reichului era mentinuta de un aparat politienesc tentacular, cu numeroase sectii, birouri si departamente, pentru care lucrau in jur de 20 000 de persoane, sub conducerea malefica a lui Heinrich Himmler, birocratul cu ochelari rotunzi si cu veleitati de calau.
 
 
Volumul semnat de Rupert Butler este bazat pe documente de arhiva si pe declaratii ale martorilor si surprinde mecanismele interne ale organizatiei, structura ierarhica, precum si modul in care decurgeau arestarile si interogatoriile, cu metodele de intimidare si persuasiune aferente, de la batai pana la tortura. De altfel, autorul surprinde cu maxima claritate legatura dintre politica nazista - cu dublul tais al antisemitismului si al expansiunii teritoriale in Europa - si activitatea politiei secrete, ce a pregatit terenul dictaturii hitleriste si a mentinut teroarea, in colaborare cu alte departamente precum Abwehrul, SS si Wehrmachtul. Rasfoind paginile cartii, intalnim figuri bine cunoscute ale Gestapoului, precum Göring, Himmler, Eichmann, Heydrich si Kaltenbrunner, surprinsi in momente istorice-cheie pentru ascensiunea ideologiei naziste, precum Puciul de la berarie, Noaptea Cutitelor Lungi sau anexarea Austriei, invadarea Poloniei si a Cehoslovaciei.
 
 
Pentru o viziune mai cuprinzatoare asupra evenimentelor, autorul completeaza etapele esentiale ale ascensiunii nazismului cu o prezentare bine documentata a modului in care au sfarsit cei care au pus in functiune una dintre cele mai eficiente structuri criminale ale istoriei moderne. Lucrarile procesului de la Nürnberg, ce au urmat infrangerii Germaniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pun astfel intr-o lumina rece si fara menajamente motivatiile principalilor criminali de razboi implicati in activitatile Gestapoului, din pacate, fara Himmler si Heydrich in boxa acuzatilor.
 
 
Pe langa sursele documentare alese cu grija, cartea contine fotografii cu un puternic impact vizual, ce intregesc demersul autorului de a prezenta o istorie a temutei organizatii cu sediul pe Prinz Albrecht Strasse nr. 8. Fotografii ce infatiseaza strazile Vienei spalate de evrei in genunchi sau bombardarea satului Lidice ne fac sa ne intrebam daca nu cumva textele cartii insotesc mai degraba niste imagini care vorbesc de la sine decat invers.
 
 
Rupert Butler a publicat pana acum numeroase carti dedicate istoriei nazismului, printre care Gestapo: The Truth Behind the Evil Legend (“Gestapo: adevarul din spatele legendei malefice”), The Black Angels: A History of the Waffen SS (“Ingerii negri: o istorie a Waffen SS”) si Legions of Death: The Nazi Enslavement of Eastern Europe (“Legiunile mortii: sclavizarea nazista a Europei de Est”).