Din 4 octombrie, Saptamana Financiara va propune volumul “Gheisele”, o incursiune extraordinara in viata celor mai misterioase femei din lume, plasata in contextul culturii si istoriei japoneze. Autoarea cartii, antropologul Liza Dalby, a trait timp de un an printre gheise, fiind considerata chiar “sora mai mica” a unei dintre acestea si primind numele de gheisa Ichigiku.
 
“Ca antropolog, am considerat cercetarile pentru scrierea acestei carti ca necesitand munca de teren. Astfel ca am mers in Japonia si am trait o vreme printre gheise. Cunostintele mele despre karyu-kai (sau “lumea florilor si a salciilor“, asa cum este denumita societatea gheiselor in limba japoneza) provin din numeroase surse. Am intervievat gheise, foste gheise, femei care detin case de gheise, precum si oficiali de la diverse institutii locale din 14 comunitati de gheise situate in diferite zone ale Japoniei. Realizarea unora dintre aceste interviuri a necesitat doar o singura intalnire, in timp ce pentru altele au fost necesare mai multe vizite, pe parcursul celor 14 luni pe care le-am dedicat colectarii informatiilor. Poate ca pentru cei ce apartin altor culturi nu exista nicio diferenta intre gheise, insa in realitate exista tot atatea diferente ca intre diversele soiuri de trandafir”, sustine Liza Dalby.
 
Cu un stil fermecator si cald, cartea Lizei Dalby prezinta informatii inedite si amanunte incitate despre traditiile si istoria Japoniei, interactiunile dintre barbati si femei, sistemul legislativ japonez sau regulile privind vestimentia sau gastronomia, toate analizate din punctul de vedere al categoriei reprezentantive pentru Japonia - gheisele. “Compania unei gheise, fie ca e la o casa de ceai, la o piscina sau pe un teren de golf, e platita de client. (...) Faptul ca gheisele trebuie platite pentru o intalnire unde ele se distreaza la fel de mult ca si clientul nedumereste unele persoane care considera acest aspect ciudat. Dar invitarea unui intreg grup de gheise la o iesire de vreun fel sau altul obisnuia sa fie pentru un barbat o modalitate prin care sa-si demonstreze caracterul”. De asemenea, afirma Dalby, stiinta orientarii in casele de ceai si contactele cu lumea gheiselor de calitate sunt avantaje valoroase pentru tinerii care aspira la cele mai inalte poziþii in cadrul firmelor lor. “Acestia sunt adesea adusi la banchetele cu gheise pentru ca ei sa isi poata dezvolta acest “savoir faire”. Cand acesti barbaþi ajung la inceputul varstei mijlocii, in preajma momentului in care urmeaza sa fie promovaþi pe poziþii inalte, ei decid adesea sa urmeze lecþii de canto. Invaþa sa cante cateva melodii kouta pentru a putea chema o gheisa sa ii acompanieze cu shamisen la o petrecere. Acest lucru ii va impresiona pe colegi si va declansa strigate de admiraþie din partea gheiselor”.
 
Liza Dalby respinge punctul de vedere sustinut de Occident, potrivit carora gheisele sunt niste sclave iar ocupatia lor una injositoare. “Gheisele sunt printre printre putinele femei din Japonia care se bucura de independenta economica si care reusesc sa obtina autoritate si influenta prin propriile merite. Ele se bucura de o libertate care sotiilor nu le este permisa si au o profesie pe care o pot exercita si dupa implinirea varstei de 35 de ani”, afirma Dalby.
 
Liza Crihfield Dalby este un reputat antropolog american specializat in cultura japoneza. Dalby a petrecut un an in cadrul unei comunitati de gheise, sub numele de Ichigiku. Arthur Golden a folosit expertiza sa la scrierea bestsellerului “Memoriile unei gheise” si o considera pe Liza Dalby “singura femeie din SUA care ar fi putut deveni o gheisa”.