Săpunurile de Alep, cunoscute pe plan internaţional pentru calităţile lor hidratante şi calmante, nu mai pot fi exportate din cauza conflictului din Siria, relatează AFP.


Juan Semo, 33 de ani, producător kurd din Afrin (nord-estul ţării), reduce tot mai mult producţia întreprinderii de familie create în 1850. 'S-ar putea să nu mai fabricăm săpun în acest an. Stocurile noastre sunt tot mai mari fiindcă majoritatea magazinelor din Alep sunt închise, iar liniile de transport în străinătate sunt întrerupte', spune el.

Două tipuri de săpun sunt fabricate cu ulei de măsline, dafin şi sodă. Cel de calitate superioară - cu mai mult ulei de dafin, mai scump decât cel de măslin - este destinat exportului, iar celălalt, mai modest, este trimis, pe timp de pace, la Alep.

Al doilea oraş al Siriei este de peste două luni scena unor lupte violente între rebelii Armatei siriene libere (ASL) şi forţele guvernamentale. 'Ca să livrăm săpunurile, mergem pe drumuri secundare, le evităm pe cele principale ca să nu dăm peste armată şi bombardamente. Însă, oricum, mulţi dintre clienţii noştri au fugit din Alep', spune Juan Semo. El însuşi a plecat din Alep şi s-a retras pe domeniul familial din enclava kurdă Afrin, alcătuită din 360 de sate care au rămas deocamdată neutre în conflictul sirian declanşat în martie 2011. 

Înainte de conflict, Juan Semo producea 50 tone de săpun pentru export şi 250 tone pentru piaţa internă. În prezent, 150 tone sunt stocate în depozitul său.