Din cauza cresterilor de pret la carnea de miel cu 15% si a scaderii puterii de cumparare a populatiei, vanzarile vor scadea anul acesta atat pe plan intern, cat si la export, spun repre­zentanti din industria de profil, con­sultati de ,,Fin.ro”. „Vanzarile la carnea de miel sunt in regres total. Pe plan intern salariile s-au micsorat, puterea de cum­pa­rare a scazut continuu, iar pro­ducatorii si comerciantii majoreaza pre­turile.

Anul trecut, pe piata interna s-au comercializat, in perioada Sarbatorilor de Paste, aproximativ 2 milioane de miei. Acum, in mod cert, nu vom ajunge la aceasta cifra. La export situatia este si mai grea. Pe fondul majorarilor cu 30% a preturilor fata de anul trecut, eu spun ca exporturile se prabusesc, luna de luna, pur si simplu. Autoritatile se eschiveaza de la rolul de arbitru”, ne-a explicat Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO).

Daca anul trecut pretul la carcasa de miel era de 19 lei pe kilogram, in prezent acesta nu ar trebui sa depa­seasca 23-24 de lei pe kilogram. Cel putin astfel ne asigura repre­zen­tantii din industria de profil. Modificarile de pret se dato­reaza indeo­sebi majorarilor la TVA (de la 19% la 24%), la combustibili si la fu­raje, spun acestia. „Saptamana aceasta nu cred ca vom avea, in piata, preturi mai mari de 22-24 de lei la carcasa de miel. Daca marile lanturi de magazine vor majora preturile peste acest nivel, in loc sa se cumpere un miel, oamenii vor lua doar un sfert. Fata de anul trecut, preturile nu au crescut foarte mult. Majorarile au fost generate de cresterile de pret la furaje, anul agricol 2010 fiind unul  mai slab in intreaga lume, dar si de cele de la com­bustibili”, a declarat Dragos Frumo­su, pre­se­dintele FNSIA, pentru ,,Fin.ro”. Majoritatea mieilor comercializati in retelele autohtone de magazine sunt din Romania, a mai afirmat prese­din­tele FNSIA.

La randul sau, Sorin Minea, prese­dintele Romalimenta, ne-a explicat ca  „marile lanturi de super si hiper­mar­keturi nu au marit pretul la carnea de miel”.

„Diferenta fata de pretul de anul trecut, cand se vindea cu 19-20 lei/kg, este data de majorarea cu cinci pro­cente a TVA  si de cresterile de tarife la utilitati. Retailerii nu vor finanta nicio­data aceste cresteri. Acum, in raioanele alimentare, carcasa de miel se vinde cu maximum 23-24 lei pe kilogram”, a ara­tat Sorin Minea. In opinia sa, „pro­bleme apar atunci cand crescatorul de oi vinde mielul direct in piete cu ace­lasi pret sau foarte apropiat de acesta, intrucat nu este platitor de TVA si are consumuri specifice mai mici decat retaileri”. „Motivatia crescatorului ca vrea profit cu orice pret pentru ca vinde mielul o singura data pe an nu prea sta in picioare. Dar suntem in economie de piata si atunci, daca gaseste cumparatori, el vinde”, explica presedintele Roma­li­menta. Astfel, ceea ce afirma cu cateva zile in urma minis­trul Agriculturii, Vale­riu Tabara, ca situatia preturilor la pro­dusele ali­mentare in perioada Sar­batorilor este anormala in Romania, compara­tiv cu tarile dezvoltate, deoarece se in­cearca obtinerea de profit din pret si nu din volumul de marfa vanduta, este par­tial corecta. Pentru ca guvernul si, implicit, ministerele contribuie din plin, prin poli­ticile economice pro­movate si neadop­tarea de masuri care sa con­tracareze astfel de situatii, la cresteri de pret si la saracirea populatiei. Din statis­ticile INS reiese ca, din anul 2007 si pana in prezent, pretul la kilogramul de carne de miel a crescut cu 8 lei.


Mieii se vand, mai nou, si pe internet


Trebuie spus insa ca, in aceasta peri­oada, unele dintre lanturile mari de magazine din tara, pentru a nu ramane cu marfa nevanduta, apeleaza la diverse promotii. De exemplu, in municipiul Suceava pot fi gasite oferte prin care cumparatorul primeste ina­poi TVA la carnea cumparata. Astfel, din pretul final de 24 de lei pe kilo­gram, cumparatorul achita apro­xi­ma­tiv 18-19  lei pe kilogram.

Proprietarii stanelor din Bucovina, Dobrogea, Oltenia sau din judetele limi­trofe Capitalei isi promoveaza mieii pe internet, afirmand ca „acestia sunt eco­logici, curati si ca produsele similare din supermarketuri nu au niciun gust”. Crescatorii suceveni de oi au postat anunturi pe net potrivit carora 1 kg de carne de miel se vinde, in viu, cu 15-17 lei, iar carcasa cu 17-19 lei. Pretul este mai mic fata de cel practicat in supermar­keturi si hiper­mar­keturi, 21-23 lei pe kilogram. La acest tarif trebuie adaugate costurile de deplasare pana la stana sau gospodaria producatorului. In dorinta de a limita cresterile nejustificate ale tari­felor si de a veni, in mod concret, in spri­jinul cumparatorilor, edilii constanteni au initiat programul „Pretul corect la carnea de miel”. Prin acesta s-a con­venit, in acord cu producatorii, ca mie­lul sa se vanda in pietele din municipiul Constan­ta cu pretul „plafonat” de 19,9 lei pe kilogram. Programul nu este obligatoriu, insa crescatorii care respecta acordul sunt scutiti de taxele de piata ce se ridica la 50 lei pe zi/taraba. Inainte de debutul pro­gra­­mu­lui respectiv, tariful din pietele cons­tantene la carnea de miel oscila intre 24 si 26 de lei pe kilogram. Cel mai mic pret  se pare ca este la Vaslui, locuitorii judetului putand sa cumpere carnea de miel cu 9-12 lei pe kilo­gram, in viu, si cu 17-19 lei pe kilo­gram carcasa. In Romania exista anual 8-10 mili­oane de miei, din care doar 3-4 mili­oane raman in tara. Restul pleaca la export. Mieii vii pentru export se vand cu 2-3 euro kilogramul. Din cauza conflictelor din Libia, Egipt, Siria sau Iordania, anul acesta exportul s-a mutat pe pietele din Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Germania, Franta, Ara­bia Saudita si Emiratele Arabe Unite.



Ieri s-a redeschis singurul targ de profil din Capitala


Pentru al treilea an consecutiv, ieri s-a redeschis singurul targ destinat comercializarii mieilor vii din Bucuresti. Situat in Piata Aparatorii Patriei din Sectorul 4, targul are o suprafata de 1.000 de metri patrati si 45 de tarcuri, fiecare cu o capa­­citate de 20 de miei. Aproximativ 50 de crescatori au solicitat aprobare pentru comercializare. Targul va functiona in perioada 18-23 aprilie, intre orele 8.00-20.00.