Dexia a început negocieri exclusive pentru vânzarea DenizBank, divizia sa din Turcia, cu Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, şi vrea să ajungă cât mai curând la un acord, transmite Reuters


Sberbank, al doilea mare creditor din Europa după valoarea de piaţă, vrea de mult timp să intre pe piaţa din Turcia şi concura pentru DenizBank cu Qatar National Bank.

Acum Sberbank pare să fie singurul competitor important, iar Dexia a anunţat că se află în negocieri exclusive, după ce banca rusească a prezentat o ofertă. 'Oferta oficială este planificată să fie făcută până la sfârşitul acestei luni', a anunţat o sursă anonimă.

Anterior surse anonime anunţaseră că valoarea tranzacţiei s-ar putea ridica la aproximativ 3 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari).

Dacă tranzacţia se va finaliza, DenizBank va fi a doua achiziţie importantă pentru banca rusească, care a plătit în februarie 505 milioane de euro (635,5 milioane de dolari) pentru banca austriacă Volksbanken AG, pentru a-şi spori prezenţa în Europa emergentă. Sberbank vrea să se extindă în Turcia precum şi în Europa Centrală şi de Est, iar obiectivul băncii este obţinerea a cel puţin 5% din profit din operaţiunile internaţionale.

DenizBank, a şasea mare bancă privată din Turcia, avea la 31 decembrie 2011 active de 24,2 miliarde de dolari şi 588 de sucursale în Turcia, aminteste Agerpres.