Concernul italian Fiat si banca rusa Sberbank au convenit crearea unei intreprinderi mixte in Rusia. Potrivit presei italiene, Fiat va detine 80% din noua structura, Sberbank – 20%.


Cele doua parti au semnat, in acest sens, un acord de intentii privind crearea unei unitati pentru asamblarea si comercializarea de automobile in Rusia. Volumul total al investitiilor promise de Fiat s-ar putea ridica la 850 de milioane de euro, capacitatea viitoarei intreprinderi fiind estimata la 120.000 de masini pe an.

Conform proiectului, noua intreprindere va avea sediul la Sankt-Petersburg si va produce autovehicule sub brandul Jeep pe platforma Chrysler. In plus, impreuna cu fabrica auto ZiL, italienii vor sa puna la punct o linie tehnologica pentru masini de teren marca Fiat Ducato.

Potrivit presei ruse, noul proiect din Rusia face parte din strategia concernului italian, care vrea ca pana la sfarsitul anului 2014 sa ajunga la o productie mondiala de 6 milioane de masini pe an.

Surse ale cotidianului economic rusesc Kommersant au declarat ca “Fiat a cedat 20% din capitalul viitoarei intreprinderi mixte bancii Sberbank pentru a avea acces direct la surse de finantare. La randul ei, banca vrea sa-si consolideze portofoliul de active din industria auto, cooperarea cu Fiat fiind un prim pas in aceasta directie”.

Vladimir Bespalov, de la VTB Kapital crede ca intrarea Sberbank intr-o intreprindere mixta cu un constructor auto strain constituie un caz rar pentru piata rusa. De regula, spune expertul, bancile se multumesc sa finanteze proiectele. “Dupa toate probabilitaile, Sberbank va participa la aceasta afacere numai cativa ani, pentru a asigura garantia investitiilor. Dupa aceea va iesi din grupul de actionari”.