Dupa ce in primele doua luni ale acestui an volumul contrabandei cu tigari a urcat la 36,2% din totalul pietei, comparativ cu nivelul de 22%  inregistrat la sfarsitul lui 2009, in luna martie  acesta a scazut cu 2,3 puncte procentuale. Potrivit unui studiu comandat de British Ame­rican Tobacco si Japan Tobacco International, scaderea a fost determinata in cea mai mare parte de initiativele aplicate de autoritati pentru stoparea contrabandei, semnificative fiind propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 202/2010 prin care se interzice vanzarea de tigarete in duty free-uri. „Faptul ca piata tigarilor de contrabanda a scazut re­prezinta un semnal pozitiv. Ultimele masuri luate de autoritati au reprezentat o lovitura data pietei ilegale, iar din estimarile noastre se arata ca doua procente pot fi convertite intr-o suma echivalenta cu aproximativ 20 de milioane de euro, care intra la Bugetul de stat. Totusi, pro­dusele de contrabanda acopera in continuare o cota foarte mare a pietei atat in profit, cat si in volum“, a declarat Adrian Popa, Head of Corporate&Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco. Acesta de­clara in luna martie ca „daca anul trecut contrabanda detinea prima pozitie in termeni de profit, odata cu 1 ianuarie 2010, aceasta a preluat conducerea si la volumele vandute, iar dimensiunea pierderilor inregistrate la Bugetul de stat este de peste un miliard de euro, un punct de contrabanda fiind echivalentul a 30.000 de euro“.

Cea mai mare crestere a contrabandei, in nord-est


Singura regiune care inregistreaza o cre­stere pronuntata a comertului ilicit in perioada analizata, de la 52,8% la 59,5%, cauzata in prin­cipal de tigaretele provenite ilegal din Repu­bli­ca Moldova, ramane nord-estul tarii. Pe de alta parte, cea mai mare descrestere a actiunilor de contrabanda, de 5,3%, a fost inregistrata in partea de sud-est a tarii. In vest, vanzarile tigaretelor de contrabanda cumparate din duty free-uri au avut o scadere incurajatoare, de 6,4%.

In ceea ce priveste desfacerea tigaretelor de contrabanda, vanzatorii ambulanti reprezinta cea mai importanta sursa de achizitionare a produselor ilegale - 43% din piata, fiind urmati de piete si magazinele mici de cartier. Dintre zonele de provenienta a produselor de contra­banda, Republica Moldova este lider, volumul tigarilor aduse din aceasta tara urcand in martie cu 6,1%, urmata de duty free-uri si de Ucraina. In acest context, procentul tigarilor de contrabanda provenite din duty-free-uri a scazut de la 27,4% la 25%, o consecinta directa a ordinului Ministerului Finantelor care inter­zice vanzarea tigarilor si a bauturilor alcoolice in magazinele duty free, precum si obligati­vitatea lichidarii stocurilor de tigarete si bauturi distilate de catre comercianti in 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prevederilor acestuia (9 februarie).