Berry Smutny, directorul unei intreprinderi germane care fabrica sateliti, sustine ca Franta este campioana Europei in spionajul industrial, un fel de „imperiu al Raului in ceea ce priveste furtul de tehnologii”.

Astazi a inceput la Nanterre procesul gigantului energetic Electricite de France (EDF) si al ciclistului american Floy Landis, suspectati ca au spionat organizatia Greenpeace si Laboratorul national antidopaj (LNDD).

In sala de tribunal vor intra reprezentanti ai EDF si doi fosti responsabili ai serviciului de securitate al acestuia, un castigator al Tour de France in 2006, precum si un fost militar si un fost agent al serviciilor speciale franceze, reconvertiti intr-o societate de spionaj economic, Kargus Consultants.

Pionul central al acestei afaceri este Alain Quiros, in varsta de 39 de ani, acuzat ca ar fi un pirat informatic, autodidact, instalat in Maroc, si ca ar fi recuperat, gratie unui program special, mii de documente confidentiale.

Acest complex caz de spionaj a debutat in 2006 in urma unei plangeri depuse de LNDD, care denunta spargerea sistemului sau informatic.

Astfel s-a ajuns la Quiros.

In computerul sau s-a gasit o adevarata mina de documente privind activitati de spionaj, in baza carora instanta a stabilit ca EDF a mandatat firma privata Kargus Consultants sa patrunda in ordinatorul fostului director de companii al Greenpeace, Yannick Jadot, astazi eurodeputat.


Iata, in acest context, cateva scandaluri de spionaj industrial:


1. Volkswagen (1993)
: In afacerea Lopez un fost angajat al companiei General Motors este acuzat ca a plecat la Volkswagen cu o geanta plina de mici „secrete” industriale. Totul s-a rezolvat patru ani mai tarziu, in mod amiabil.

2. Coca-Cola (2006): Doi indivizi au intrat in posesia unor secrete de fabricare a Coca-Cola prin intermediul unui salariat al companiei. Cand au oferit pretioasa lor captura firmei concurente Pepsi, aceasta din urma a informat imediat Coca-Cola.

3. McLaren (2007): Proiectantul de monoposturi al echipei Ferrari a comunicat planurile adversarilor anglo-germani de la McLaren. Acestia din urma au facut, la randul lor, obiectul unei afaceri similare de spionaj cu Renault.

4. Michelin (2007): Un salariat al companiei Michelin a incercat sa vanda informatii confidentiale concurentilor de la Bridgeston. Avertizat de Bridgeston, Michelin a intins o cursa angajatului sau pentru a-l prinde in flagrant.

5. Hilton (2009): Lantul de hoteluri Hilton a fost suspectat ca a platit doi salariati de la Starwood in scopuri industriale. Cei doi au parasit Starwood impreuna cu 100.000 de fisiere privind un proiect pe care Hilton se pregatea sa-l lanseze.

6. GhostNet (2009): Este vorba despre o vasta operatiune de infiltrare in reteaua de PC-uri private, inclusiv in sisteme de securitate, totul controlat din China.