Internetul va trece printr-o schimbare importanta in aceasta saptamana, fara ca utilizatorii sai sa-si dea seama, ... daca totul decurge asa cum este prevazut: evenimentul are loc miercuri 6 iunie, la ora 00,00 GMT , si va permite cresterea numarului de adrese IP pe Internet, pentru a ajunge la mii de milioane, de la doar patru miliarde disponibile in prezent..

Pentru impatimitii informaticii, operatiunea este cunoscuta sub denumirea ''Lansarea mondiala IPv6'', cand operatorii de Internet si altii vor trece definitiv la acest nou sistem, parasind sistemul precedent, cunoscut sub apelativul ''IPv4'', relateaza AFP, preluat de Agerpres.

Aceste noi norme sunt introduse deoarece numarul de adrese IP existent s-a epuizat.

Tranzitia completa va lua mai multi ani si fostele aparate si retele IPv4 vor continua sa functioneze ca de obicei.

''Majoritatea utilizatorilor n-ar trebui sa sesizeze nimic'', estimeaza Leo Vegoda, de la asociatia Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), care administreaza sistemul de adrese pe Internet. Dar, a subliniat el, s-a putea sa se enerveze putin.

Protocolul IPv4 nu mai garanteaza destule adrese IP astfel ca fiecare aparat sa le aiba pe ale sale proprii. Cu alte cuvinte, utilizatorii trebuie sa imparta aceeasi adresa, cu riscul de a vedea cum activitatile lor pe calculatoare sau aparate portabile sunt considerabil incetinite.

Dar, atat timp cat sistemele IPv4 si IPv6 vor coexista, conexiunile vor trebui sa gaseasca ''o cale'' compatibila intre sisteme, ceea ce ar putea da loc unor du-te-vino ce vor incetini conexiunea pe o pagina.

Vegoda se declara optimist si nu se asteapta decat la usoare ''probleme''.

Johannes Ullrich, de la Institutul tehnologic SANS, estimeaza ca, in unele cazuri, ''s-ar putea constata o pierdere de viteza si de fiabilitate'' ramanand pe sistemul IPv4. ''Dar, cu timpul, acesta ar urma sa insemne un Internet mai fluid'', a adaugat el.  Cu timpul, s-ar putea ca unii utilizatori sa achizitioneze noi modemuri sau rutere pentru echipamentul lor, dar majoritatea furnizorilor de Internet sunt pregatiti pentru tranzitie.

''Ne mentinem promisiunea pentru o tranzitie fara capcane catre IPv6'', a declarat Jason Livingood, vicepresedinte al sistemelor de Internet de la Comcast, unul dintre cei mai mari furnizori de Internet americani.

Marile firme de Internet, precum Google si Facebook, precum si grupurile din domeniul echipamentelor, ca Cisco, incurajeaza intreprinderile si persoanele particulare sa faca tranzitia, afirmand ca aceasta va face mai eficienta comunicarea dintre diferitele aparate ale unei retele interne sau profesionale.

''Reteaua dumneavoastra actuala care functioneaza pe sistemul IPv4 nu va mai fi mult timp invechita'', da asigurari dna Sampa Choudhuri, responsabil al Cisco. Dar, ''daca, de exemplu, faceti afaceri cu altii care sunt deja pe sistemul IPv6, atunci aveti interesul sa faceti tranzitia cat mai repede posibil", a adaugat ea.