Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat astazi ca noua sa strategie pentru perioada 2012 - 2016 prevede inlocuirea supravegherii de tip „conformitate” cu cea bazata pe evaluarea riscurilor.

Potrivit reprezentantilor CSA, noua filozofie reprezenta „o etapa premergatoare necesara si esentiala pentru implementarea cerintelor Directivelor Europene Solvabilitate II si Omnibus II”.

Pe termen scurt, principalele preocupari ale Comisie se focalizeaza pe reformarea cadrului de reglementare, cu accent mai pronuntat pe activitatea de monitorizare a stabilitatii financiare a societatilor si brokerilor de asigurare si pe  imbunatatirea protectiei consumatorilor.

“Adoptarea acestei strategii este motivata de evolutiile recente, atat la nivelul pietei locale de asigurari, cat si al celei europene, dar si de perspectivele economice generale. Evaluarea rezultatelor analizei tendintelor si evolutiei inregistrate de industria de asigurari arata nevoia unor masuri centrate pe prudenta, pe protectia consumatorilor, pe dezvoltarea capacitatii de supraveghere a autoritatii de reglementare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.