Mediul de afaceri are nevoie în acest moment de stabilitate, iar presupusa schimbare a echipelor celor două bănci de stat, EXIMBANK şi CEC Bank, nu ar fi oportună, a declarat, Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

"Politizarea echipelor celor două bănci, conform unor informaţii apărute în mass-media, ar avea efecte nefaste. Nu o dată, Asociaţia noastră, alături de ceilalţi reprezentanţi ai mediului de afaceri au semnalat guvernanţilor efectele nefaste ale politizării băncilor de stat. Nu punem în discuţie CV-urile numelor vehiculate şi nici ale actualei echipe de conducere a EXIMBANK", se arată într-un comunicat al ANEIR, remis Agerpres.

România a dovedit, conform ANEIR, înainte de privatizarea sistemului bancar că, tocmai stabilitatea "echipelor" de atunci au făcut posibile rezultatele de excepţie ale BCR şi BRD. 

"Nicăieri în lume băncile, inclusiv cele de stat, nu sunt instituţii politice, singurul criteriu de management este profitul. Ori, şi în cazul celor două bănci de stat din România rezultatele ultimilor ani (anii de criză) au dovedit că au fost singurele care şi-au mărit semnificativ apetitul pentru creditarea şi garantarea afacerilor; spre deosebire de restul sistemului bancar unde fenomenul a fost invers", se specifică în comunicatul ANEIR.

Dacă România a fost campioana Europei în 2010 şi 2011 în procesul de recuperare a pierderilor la export în perioada de criză, reuşita are la bază, conform membrilor ANEIR, şi contribuţia celor două bănci de stat - EXIMBANK şi CEC Bank.