O eventuală ieşire a Greciei din zona euro nu va fi "sfârşitul unei evoluţii negative", ci "începutul unei evoluţii şi mai negative", a estimat vineri preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, într-o declaraţie din Atena pentru postul de radio public din Germania.


"Mulţi consideră că ar fi sfârşitul unei evoluţii negative, în opinia mea ar fi începutul unei evoluţii şi mai negative", a declarat oficialitatea europeană pentru Deutschlandfunk în direct din capitala Greciei, unde urmează să aibă întâlniri cu preşedintele elen Carolos Papoulias, cu lideri ai partidelor politice, precum şi cu alte oficialităţi elene.

"Nu am spus că această opinie nu există, dar o consider foarte riscantă", a continuat preşedintele PE, citat de AFP.

Economia Greciei se va prabusi

În această eventualitate, "economia greacă se va prăbuşi în câteva zile", iar europenii vor trebui să-i vină în ajutor cu alte "miliarde de euro", a estimat Martin Schultz. Acesta a concluzionat: "Am impresia că nu s-a încercat totul" pentru stabilizarea politică şi relansarea economică a ţării.

În cursul zilei de vineri, Martin Schulz se va întâlni şi cu Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, stânga radicală, plasat pe locul doi la legislativele de la 6 mai şi care se bucură de multă popularitate în rândurile electoratului elen, înaintea alegerilor anticipate prevăzute să se desfăşoare la 17 iunie.

Schultz a apreciat drept puţin probabil că va fi în măsură să-l determine să-şi schimbe poziţia pe Tspipras, care respinge categoric politica de austeritate pe care o aplică Grecia din 2010