Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis ieri majorarea pretului gigacaloriei, incepand cu data de 1 august, de la 124 de lei la 169,88 de lei cu TVA. Astfel, proiectul prevede o crestere a pretului gigacaloriei cu aproximativ 37%, la un nivel de 137 lei/gcal (fara TVA), in conditiile in care pretul nesubventionat, real, al gigacaloriei este cu putin  peste 300 de lei. Majorarea pretului gigacaloriei inseam­na ca, la iarna,  intretinerea va fi mai mare cu aproape 37%. In expu­nerea de motive privind aprobarea acestui proiect se mentioneaza ca pretul local de facturare a energiei termice pentru populatie in Bucuresti este neschimbat din luna octombrie 2007, cand a fost aprobat la nivelul de 100 lei/gcal, exclusiv TVA. „Estimam ca deficitul veniturilor anuale ale RADET sa fie compensat prin cresterea pretului local de facturare al energiei termice fur­ni­zate populatiei. Propu­nem ca incepand cu data de 1 august, pretul local de facturare al energiei ter­mice furnizate populatiei sa fie de 137 de lei/gcal, ex­clusiv TVA”, se pre­cizeaza in expunerea de motive a proiectului.

Facturare liniara


Recent, Sorin Oprescu, primarul general al Capi­talei, se pronunta pen­tru o facturare liniara a cal­durii pe tot parcursul anu­lui. ,,Facturarea energiei termice livrate populatiei va fi facuta in transe egale pe toata perioada unui an calendaristic, pentru ate­nua­rea impactului cres­terii de tarif in peri­oada de iarna. Prin aceasta majorare, necesarul anual al subventiei de la bugetul local si de la bugetul de stat scade de la aproximativ 770 milioane lei/an la circa 610 milioane lei/an”, prevede proiectul.  Tot aici se mai mentioneaza ca bucurestenii platesc, in acest moment, cel mai mic pret la energia termica in comparatie cu cele mai importante orase din tara. In piata circula informatia potrivit careia sunt toate sansele ca firma careia ii vor fi concesionate serviciile RADET Bucuresti sa fie Dalkia, care face parte din acelasi concern cu Apa Nova. In acest moment, 126 de companii, majoritatea de stat, care au ca obiect de activitate producerea si distribuirea agentului termic, au probleme finan­ciare. Regia Autonoma de Distri­butie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) are cele mai mari datorii, respectiv 123,2 mil. euro.

Fara subventii


Potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, incepand cu aceasta iarna, criteriile de acordare a sub­ven­tiilor pentru populatie se vor schimba. ,,Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, tinand cont de faptul ca noi estimam ca, in absenta unor modalitati alternative de a distri­bui ajutoarele de caldura catre cate­goriile vulnerabile de populatie, costu­rile cu agentul termic ar putea depasi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodarie, ajungand la 12% la nivel national, sau chiar 14%-15% in unele regiuni”, declara recent reprezentantul PwC Bogdan Belciu. Per total, doar 18,37% din popu­latia Romaniei are acces la energia termica furni­zata in sistem centralizat. Bucurestiul este cel mai mare consumator de energie termica din tara, cu o pondere de 37% din total. Regiunea de Sud-Est consuma aproape 15%, iar zona cu cel mai mic consum de energie termica este cea centrala, respectiv judetele Mures, Alba, Harghita, Brasov si Covasna, acoperind doar 4% din total. Una dintre cauzele pentru care operatorii de distributie a energiei termice nu investesc in reabilitarea conductelor este reprezentata de pierderile financiare ale acestora, precum si de gradul mare de indatorare.