Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, considera ca scutirea de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din IT in 2001 a reprezentat una din masurile care a generat crestere economica, in conditiile in care, de la adoptarea acesteia si pana in prezent, ponderea in PIB a sectorului a crescut de la 3% la 10%.
 
"In anul 2000 toata zona IT reprezenta 3% din PIB, ajungand in prezent la 10% din PIB, in timp ce agricultura, unde lucreaza o treime din populatia tarii, a adus in cel mai bun an agricol 13% din PIB, in conditiile in care primesc si subventii. In tot sectorul IT lucreaza in prezent 90.000 de oameni", a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor, la o conferinta organizata de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
 
Pambuccian sustine ca acest sector reprezinta "frana" caderii economiei si a aratat ca din anul aplicarii scutirii de la impozit, numarul programatorilor IT care au plecat in strainatate a scazut. In Romania se licentiaza anual 3.000 de programatori, din care 4% pleaca in strainatate.
 
"In prezent, de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul incaseaza 450 de milioane de euro anual, bani care reprezinta salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuala a 235.000 de oameni", a spus Pambuccian.
 
Nu in ultimul rand, Pambuccian a subliniat faptul ca eliminarea acestei facilitati ar duce la reducerea locurilor de munca si implicit vor scadea si veniturile la bugetul de stat.
 
"Daca impozitarea veniturilor programatorilor se va face, fiecare programator va aduce anual la bugetul de stat 30.120 de euro, fata de 28.200 de euro daca nu se va aplica, dar in primul se vor pierde 1.600 de locuri de munca in IT, ceea ce inseamna o pierdere de 17,5 milioane de euro pe an, echivalentul a 3.200 de locuri de munca bugetare sau pensia a 9.100 de pensionari, in al doilea an de 65,7 milioane euro si in al treilea an 113,9 milioane euro", a precizat Pambuccian.
 
La randul sau, presedintele ANIS, Liviu Dragan, a afirmat ca nu exista nicio motivatie ca impozitarea sa se produca, pentru ca statul castiga mai mult prin neimpozitarea veniturilor programatorilor.