Timp de zece ani Polonia va cheltui, potrivit Biroului national al securitatii, intre 10 si 14,1 miliarde de zloti (300-400 de milioane de dolari) pentru scutul anti-racheta. Seful Biroului, Stanislaw Koziej spune transant: „Facem asta ca Rusia sa nu ne mai santajeze cu rachetele ei”.


Inainte de a fi prezentat presei, calculul preliminar al costului acestui proiect a fost expus in fata comisiilor parlamentare. Crearea sistemului de aparare aeriana va fi finantata de ministerul apararii, care, in acest scop, a beneficiat de o majorare a bugetului. Potrivit prognozelor, in intervalul 2013 – 2023, aceasta suma se va cifra la aproximativ 1,6 miliarde zloti (500 milioane de dolari), in functie de cresterea PIB-ului national. Expertii sunt de parere ca in urmatorul deceniu fondul alocat ministerului va progresa la aproape 1,4 miliarde de dolari, scrie cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

Generalul Koziej a explicat ziaristilor ca scutul este important nu numai din punct de vedere militar: „In zilele noastre, rachetele constituie cel mai bun factor de santaj. Polonia a trait asta pe propria ei piele, pentru ca a fost de acord sa amplaseze pe teritoriul ei elemente ale sistemului american de aparare aeriana”.

Rusia a promis sa raspunda deplasand in regiunea Kaliningrad rachete cu raza medie de actiune Iskander. Kremlinul nu a renuntat la amenintari nici dupa ce administratia Barack Obama si-a revizuit planurile initiale privind crearea scutului si a decis ca in Polonia sa fie deplasate pana in 2018 rachete SM-3. Recent, seful Statului Major General rus, Nikolai Markov, a evocat posibiliatea unui atac preventiv asupra scutului aerian polonez. „Daca Polonia ar dispune de o puternica aparare aeriana, un asemenea santaj ar fi fost imposibil”, a concluzionat generalul Koziej.

Trebuie luat in considerare si alt factor. Cea mai la moda amenintare militare a zilelor noastre este un atac cu rachete. Eventualitatea unui astfel atac in stil conventional, adica interventie terestra si cucerirea de teritorii, este foarte redusa. In acelasi timp, este foarte probabil scenariul lansarii unei singure rachete, fara a putea indica un agresor concret.

„Se vor grabi, in aceasta ipotetica situatie, tarile NATO sa sara in ajutorul Poloniei in virtutea Articolului 5? Inainte de a intreprinde ceva concret, Alianta s-ar gandi indelung, desi este nevoie de o reactie rapida”, spus generalul Koziej in articolul din Gazeta Wyborcza.

A fost elaborat deja conceptul preliminar al programului, detaliile urmand sa fie definitivate de ministerul apararii. Astfel ca Polonia sa fie capabila pana in 2013 sa respinga un atac aerian asupra unei grupari de trupe si asupra unor tinte de pe teritoriul tarii (orase, centre de comanda, elemente strategice ale infrastructurii). Intregul sistem polonez va fi integrat cu cel al NATO, iar Polonia il va transfera sub comanda Aliantei in cazul unor crize majore. In acelasi timp, Polonia va putea folosi sistemul in mod independent.