Pierderea brevetelor pentru medicamentele vedeta si amploarea restrictiilor bugetare agraveaza situatia financiara a marilor producatori de medicamente. Fenomenul se va amplifica in 2012.


Laboratorul AstraZeneca a anuntat, recent, un plan de suprimare a 1.150 locuri de munca in Statele Unite. O masura care se inscrie in programul de reducere a 8.000 de posturi, dezvaluit in ianuarie 2010 de compania anglo-suedeza. Masuri similare au fost decise anterior de marii concurenti ai AstraZeneca - Pfizer, Sanofi, Roche, Novartis si NovoNordisk. In total, numarul concedierilor se ridica anul acesta la aproape 10.000 in sectorul mondial farmaceutic.

Cum s-a ajuns aici? In primul rand, pierderea brevetelor pentru preparatele vedeta le-a limitat incasarile. Spre exemplu, grupul Pfizer a realizat din comercializarea medicamentului Lipitor 10,7 miliarde de dolari. In al doilea rand, noile tratamente destinate spitalelor nu mai intereseaza decat un numar redus de medici specialisti. In sfarsit, criza datoriilor suverane franeaza cheltuielile pentru sanatate intr-un ritm mult mai rapid decat au anticipat companiilor de resort.