Poşta Română pierde lunar circa patru milioane de lei din cauza nerespectării de către alte firme a dreptului exclusiv pe anumite trimiteri pe care îl deţine până la 31 decembrie 2012. “In acest ritm, pana la sfarsitul anului, atunci cand inceteaza acest monopol al Postei Romane (CNPR), societatea de stat va contabiliza pierdere de 50% din afaceri, a anuntat Mihai Balaj, unul dintre asociaţii operatorului de profil Postmaster.


In 2010, veniturile CNPR din trimiteri postale au însumat 560 milioane de lei, ceea ce inseamna ca este posibil ca incasarile Postei sa scada sub 300 milioane de lei.

"Din calculele noastre, circa patru milioane de trimiteri poştale sub 50 de grame sunt expediate lunar de alte firme, care încalcă astfel un drept exclusiv al Poştei Române, care expiră la 31 decembrie 2012. La un tarif de un leu, suma pe care operatorul naţional poştal o pierde lunar se ridică la patru milioane de lei. În plus, aceste pierderi au loc în zona urbană, unde Poşta Română este eficientă", a mai spus Bălaj.

Pentru asigurarea dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal în domeniul serviciilor poştale, Compania Naţională Poşta Română (CNPR) beneficiază, printre altele, şi de dreptul exclusiv de a presta, până la 31 decembrie 2012, servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, indiferent dacă livrarea acestora este accelerată sau nu, cu o greutate mai mică de 50 g şi pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constând în colectarea, sortarea, transportul şi livrarea trimiterilor de corespondenţă interne şi distribuirea trimiterilor de corespondenţă expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia.

ANCOM a aplicat în 2011 şi în acest an şase amenzi unor societăţi care au încălcat acest monopol al CNPR. Firmele sunt TCE Post SRL, Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL, Direct Post Services SRL, Cargo Serv Post SRL şi Did Rapid Curier Târgu Mureş.

Postmaster SRL este un operator privat de servicii poştale, cu afaceri de circa 10 milioane de euro în 2011. Firma este controlată de trei persoane fizice române şi operatorul naţional poştal din Austria (Austrian Post Group), care deţine 26% din acţiunile societăţii.