Oficialii ANRMAP si CNSC sustin ca nu au existat incompatibilitati si nici presiuni in afacerea de 600 de milioane de euro atribuita de Primaria Cluj-Napoca catre doua firme de casa ale partidului de guvernamant. Cu o virulenta rar intalnita in comunicate oficiale ale unor institutii de stat, sefii celor doua institutii, care gestioneaza afaceri cu statul de 15 miliarde de euro anual, ameninta si acuza fara sa li se para macar incompatibilitate situatia in care sotia este sefa peste institutia ce monitorizeaza achizitiile publice din Romania, iar sotul este avocat specializat pe achizitii publice care acorda consultanta juridica tuturor celor interesati.

Fosta avocata, sefa Autoritatii Natio­nale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) nu vede niciun fel de incompatibilitate in afa­cerea de 600 mil. lei pentru asfaltarile din Cluj-Napoca, unde se dueleaza de la distanta chiar cu sotul ei, Doru Traila, avocat pe achizitii la casa de avocatura Stoica&Asociatii, care reprezinta in instanta firmele din consortiul casti­gator, care s-au trezit in fata unei ploi de contestatii din cauza neregulilor din documentatia de atribuire.

Traila: „Nu am facut presiuni”


„Nu exista niciun fel de incompa­tibilitate intre faptul ca eu sunt sefa la ANRMAP si ca sotul meu este avocat la casa de avocatura Stoica&Asociatii, care a reprezentat in instanta consortiul cas­tigator al licitatiei de 600 de milioane de lei organizate de Primaria Cluj-Napoca. Nu am intervenit in niciun fel si nici nu am proferat direct/indirect amenintari asupra celor trei membri ai completului CNSC care au decis sa anuleze aceasta licitatie”, spune intr-un raspuns pentru „Financiarul” Cristina Traila, presedin­tele ANRMAP.

Doamna Traila  nu vede nimic anormal nici in faptul ca pe de o parte este sefa la ANRMAP - institutie care monitorizeaza achizitiile publice in Romania, o piata de aproximativ 15 miliarde de euro -, iar sotul domniei sale este avocat specializat pe achizitii pu­blice la casa de avocatura Stoica&Aso­ciatii. „Nu consider ca exista vreo in­compatibilitate intre faptul ca sunt presedinte al ANRMAP, institutie care monitorizeaza achizitiile publice din Romania, iar sotul meu reprezinta dife­riti clienti in spete legate de achizitiile publice”, sustine Traila care ne so­meaza, nici mai mult nici mai putin, sa pre­zentam „baza legala in care presedintele ANRMAP s-ar afla in con­flict de interese cu un avocat al societatii civile de avocati Stoica&Aso­ciatii”. Ce-ati spune in primul rand de bun-simt, doamna Traila?

Sefa de la ANRMAP afirma ca nu are niciun fel de relatii profesionale cu casa de avocatura Stoica&Asociatii, unde lucreaza sotul. „Conform legislatiei in vigoare, in momentul in care in activitatea profesionala a unui avocat intervine desemnarea intr-o functie pu­blica, activitatea individuala a Cabine­tului individual de avocatura infiintat de aceasta persoana se suspenda prin decizia baroului in care este inregistrat titularul.

Prin urmare, intre cabinetul individual de avocatura Cristina Traila si societatea civila de avocati Stoica&Aso­ciatii nu exista si nici nu au existat vreo­data relatii contractuale sau profe­sionale”, afirma Traila.  

De altfel, nici Catalina Dicu, Senior Partner la Stoica&Asociatii, nu crede ca e vorba de vreun conflict de interese. „Chiar daca societatea noastra de avocati ar fi participat in astfel de litigii si ar fi reprezentat persoane juridice in contradictoriu cu ANRMAP apreciem  ca nu ar fi fost vorba despre vreun conflict de interese. Art. 44 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea pro­fesiei de avocat reglementeaza conflictul de interese, in sensul ca „avocatul nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impo­triva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase con­crete ale pricinii”. Imprejurarea la care faceti referire in mesajul dvs. nu consti­tuie un conflict de interese. De altfel, este de notorietate ca in timpul mandatului de prim-ministru al lui Tony Blair, doamna Blair a fost angajata in calitate de avocat intr-un proces impotriva Guvernului Marii Britanii”, afirma Catalina Dicu.


CNSC: „Nu s-au facut presiuni, suntem independenti”


La randul sau, Bogdan Leher Lorand, seful Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), cel care a dat decizia de anulare a megalicitatiei de la Cluj-Napoca in care era implicat profesional sotul Cristinei Traila de la ANRMAP, sustine ca el conduce o institutie independenta asupra careia nu s-au facut presiuni. „CNSC este un organism independent care functio­-nea­za pe langa Secretariatul General al Guvernului (SGG). In ceea ce priveste deciziile sale, CNSC este independent si nu este subordonat ANRMAP”, afirma Lorand.
El a infirmat si presiunile invocate de surse din ANRMAP potrivit carora Cristina Traila a facut presiuni asupra celor trei membri ai CNSC care au decis sa anuleze licitatia in care era implicat profesional sotul avocat al sefei ANRMAP.

„Cat priveste afirmatiile conform carora surse din ANRMAP sustin ca cei trei membri ai completului care au emis decizia prin care licitatia de la Cluj-Napoca a fost anulata pentru a doua oara au fost supusi la presiuni venite de la presedintele ANRMAP daca nu decid sa-si reconsidere decizia, consi­deram ca acestea sunt simple fictiuni, tinand cont de faptul ca o decizie odata emisa de catre un complet de solutio­nare a contestatiilor nu mai poate fi modi­ficata ori revocata decat de catre Curtea de Apel, sectie de contencios administrativ si fiscal in a carei raza se afla sediul autoritatii administrative”, afirma Lorand.

Seful de la CNSC este si mai transant, eliminand chiar posibilitatea teoretica ca cineva sa faca presiuni asupra anga­ja­tilor institutiei sale. „Pe cale de con­se­cinta, consideram ca orice gen de afir­­matii conform carora ar exista posibi­li­tatea ca asupra consilierilor de solu­tio­nare a contestatiilor in domeniul achi­­zitiilor publice sa se faca minime pre­siuni pentru a delibera intr-un anu­mit mod, ori pentru a modifica deci­zii emise, nu sunt decat intoxicari me­ni­te a aduce o grava atingere credibilitatii CNSC”, sustine Lorand.

Asociat cu Liviu Negoita


Turcii de la Kiat Group Construct care au castigat alaturi de Diferit SRL contractul de 600 de milioane de lei nu sunt la prima afacere cu Primaria Cluj-Napoca, acestia castigand in 2007 si 2008 alaturi de aceeasi firma alte doua licitatii de 100 de milioane de lei pentru asfaltarile orasului pe cand primar era Emil Boc.

Atalay Tamer, unul dintre actionarii Kiat Group Construct, a fost asociat alaturi de primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, cercetat de DNA pentru modul in care a atribuit un contract de asfaltari de 100 de milioane de euro, in firma de constructii Kora Edil SRL. De altfel, o alta firma a turcului care de data aceasta nu plateste, ci primeste, King Industrial Enterprises, societate care furnizeaza in mod constant echipamente pentru locuri de joaca chiar pentru Primaria Sectorului 3, dar si pentru Primaria Cluj-Napoca unde livrarile s-au situat in 2008 la 30 de milioane de lei. Presa mondena a sugerat ca legatura dintre turcii de la Kiat Group Construct si Emil Boc este o angajata a acestei firme, Liliana Calin, aflata in relatii „amicale” cu actualul premier.