Camera Deputatilor a adop­tat ieri ac­tul normativ prin care sefii de servicii pu­blice deconcentrate revin la statutul de functionari publici. Prin aceasta lege posturile de directori-coor­donatori infiintate de Cabinetul Boc in aprilie 2009 sunt practic desfiintate. Deputatii au apli­cat decizia luata in acest sens de Curtea Consti­tu­tio­na­la. Votul de ieri ar trebui sa puna capat incercarilor de a schim­ba statutul sefilor de decon­cen­trate. Mai ales ca toate deciziile din ultimul an au fost declarate ilegale. Se­na­to­rul PSD Dan Sova crede insa ca, tinand cont de ati­tu­di­nea de pana acum, Cabinetul Boc ar putea aproba si alte acte nor­ma­tive pen­tru a-i pastra in posturi pe sefii numiti de PDL.

„Toti directorii si directorii adjuncti numiti in baza Ordonantei 105 ar trebui demisi, prin ordine ale ministrilor care i-au pus in functii. Numai ca PDL nu-si permite politic sa-i destituie”, apreciaza sena­torul Sova.

„Majoritatea directorilor demisi in baza Or­do­nan­telor 37 si  105, cam 80% dintre acestia, au dat in ju­decata statul si au castigat procesul, fiind repusi in functii. In prezent, cei in plus sunt directorii numiti de PDL”, a mai aratat senatorul Sova. „Legea adop­ta­ta de Parlament nu produce efecte su­pli­mentare, doar re­glementeaza decizia CCR din luna aprilie. Sanc­tiu­nea pentru acesti directori numiti de PDL atunci a in­ter­venit, intrucat Curtea a decis ca pos­tu­rile respective sunt desfiintate”, ne-a explicat de­pu­ta­tul liberal Alina Gorghiu. Din in­for­matiile sale, intre timp multi dintre directorii de­misi ilegal au re­castigat posturile in ins­tan­ta. Astfel de cazuri sunt la Iasi, Arad, Bihor.

Si­tuatia din serviciile deconcentrate, cu doi si chiar trei directori platiti pe un singur post si vid de au­toritate in institutiile respective, a avut ca punct de pornire Ordonanta 37 adoptata de guvern in aprilie 2009, prin care  a fost legiferata schim­barea sefilor de deconcentrate pe criterii politice. La momentul res­pec­tiv, directorii si directorii-adjuncti numiti de PNL au fost inlocuiti cu persoane agreate de PDL si PSD. Vorbim de cateva mii de posturi. Dupa iesirea de la guvernare a social-democratilor, in luna oc­tom­brie 2009, toate persoanele numite de PSD au fost in­lo­cui­te cu sefi agreati de PDL si UDMR. Acum ar tre­bui sa fie repusi in functii di­rectorii care detineau functiile respective in aprilie 2009.