Sansa reala la viata a pacientilor romani ar putea renunta la trenul spre Viena, Istanbul, Londra sau Tel Aviv. Tratamentele costisitoare din tarile dezvoltate s-ar putea realiza si in Romania, la preturi mult mai reduse si in conditii decente. Fara a mai trai cu teama bacilului piocianic, a lipsei de medicamente sau a bisturiului ruginit. Mai mult, Romania ar putea deveni un centru medical de referinta pentru Europa si ar putea aduce la bugetul statului, anual, milioane de euro, prin dezvoltarea turismului medical.

Chiar daca pare un miracol, Romania chiar are un astfel de potential medical. Acest lucru a fost afirmat si sustinut de importanti operatori de servicii medicale private care au incercat inca o data sa resusciteze Sanatatea romaneasca, in cadrul evenimentului organizat de „Saptamana Financiara” si „Fin.ro”: „Tu­ris­mul medical - sansa la viata a pacien­tilor romani”.

Irimie asteapta campania, Oprescu tenteaza cu terenuri


Extinderea serviciilor medicale private autohtone, concomitent cu dezvol­tarea zonei politelor de sanatate, poate reprezenta singura reforma reala din sistemul sanitar romanesc. Astazi, chiar daca pentru sanatate, prin asigurarile obligatorii, romanii platesc peste 16 miliarde de euro anual, sistemul medical de stat se afla la un pas de colaps, timp in care doar o mica parte dintre pacientii romani isi pot trata afectiunile in strainatate, dar la preturi prohibitive si achitate din propriul buzunar. „Astept ca in campania electorala viitoare sa se dezbata serios problema sanatatii romanesti, iar in ceea ce priveste sistemul medical privat statul incearca sa dezvolte si sa asigure un proiect de sustinere si un cadru legislativ eficient pentru extinderea acestor servicii. Pe de alta parte, MS lucreaza la un pachet de servicii medicale de baza pe care speram sa-l finalizam cel mai tarziu in primul trimestru din 2012”, a fost „speranta de mai bine” exprimata de secretarul de stat al MS, Cristian Irimie. In ceea ce priveste dezvoltarea sectorului privat, dr. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, si-a manifestat dorinta de a sprijini astfel de investitii, prin posibile parteneriate in regim public-privat, dezvaluind ca „PMB are niste terenuri interesante la periferia Capitalei, pe care le consider extrem de tentante pentru construirea de noi clinici si spitale private. Toate acestea se pot concretiza fireste intr-un parteneriat public-privat”.


Un sistem care inca rezista ca prin minune


Chiar daca, in acest moment, zona medicala privata ocupa doar 1% din totalul pietei medicale, operatorii de servicii private considera ca ,,o strategie sustenabila elaborata si implementata de statul roman, coroborata cu dezvol­tarea sectorului privat al asigurarilor de sanatate si crearea unui cadru legislativ coerent va duce cu siguranta la extin­derea serviciilor medicale private”. Parte­nerii seminarului, Centrul Medical Sana­dor, Europa Eye - Spitalul de oftal­mologie, Health Travel, BCR Asigurari de Viata si Premia MedCare, au prezen­tat si confruntat solutii, oportunitati de investitii si de extindere a pietei servi­ciilor private de sanatate care pot tran­sforma Romania intr-un centru medical de referinta. ,,Desi sistemul se afla in criza, el rezista ca prin minune, probabil datorita talentului, capacitatii si devotamentului medicilor romani”, a declarat Florin Filipoiu,  General Manager Europe Eye. De altfel, si Florin Andronescu,  mana­gerul de dezvoltare al Centrului Medical Sanador, a iesit la rampa spunand: „Vad ca la nivelul statului roman exista preocupari pentru constructii de spitale sau a asa-zisului pachet minim de baza, timp in care mediul privat investeste sume mari si deschide spitale noi. In urma cu trei luni, Sanador a deschis un spital in Bucuresti si cu «mandrie» a fost clasificat de MS in categoria a treia. Probabil ca aceasta clasificare «s-a datorat» investitiei foarte mari”. El a tinut sa precizeze ca „dezvoltarea sectorului privat de sanatate se poate realiza printr-un sistem sustenabil al asigurarilor private de sanatate pentru care statul ar trebui sa creeze un cadru legislativ coerent”. Dincolo de aspectul economic al turismului medical si al impactului sau pentru sanatatea pacientilor, specialistii au reiterat apelul catre statul roman privind stoparea exodului medicilor romani in strainatate. Unul dintre acestia, prof. dr. Benone Carstocea, presedinte al Societatii Romane de Oftalmologie si director medical al Europa Eye, considera ca ,,turismul medical reprezinta o sansa reala pentru Romania, in sensul de a atrage pacienti din toate colturile lumii, dar va trebui definitivata o strategie clara de stopare a exodului acestora in strainatate si, in special, al tinerilor rezidenti”.

Diferentele dintre Romania si strainatate, doar hoteliere


Daca medicul Sorin Oprescu a declarat ca „sistemul sanitar romanesc ramane confuz si incurcat in itele asa-ziselor reforme”, Adriana Sirbu, directorul companiei Health Travel, sustine ca pacientii romani trebuie sprijiniti cu tratamente in strainatate. „Incercam sa sprijinim pacientii care nu se pot trata in Romania si care nu detin fondurile necesare pentru a merge la tratament in strainatate cu pregatirea dosarului conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 50/2004. Bugetul alocat pentru finantarea tratamentelor in strainatate este directionat in special catre spitalele din UE, cu predilectie spre Germania, Austria, Spania sau Italia”, a afirmat Sirbu.

La randul sau, dr. Rares Cristea, Managing Director Premia MedCare, a specificat ca „ exista un aflux din ce in ce mai mare de pacienti romani care acceseaza serviciile medicale din Austria. De fapt, obiectivul initial al nostru a fost acela de a facilita accesul pacientilor care doresc sa se trateze in Austria, fara taxe sau costuri suplimentare”. Pe de alta parte, Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, afirma ca ,,in ceea ce priveste raportul dintre clinicile din strainatate si cele din Romania nu se poate discuta despre diferente majore ce vizeaza calitatea actului medical si nici despre diferentieri de valoare legate de medicii romani si cei straini, ci doar despre diferentele mari legate de conditiile hoteliere”. ,,Sistemul sanitar romanesc este conditionat in primul rand de factorul economic, in al doilea rand, trebuie stabilit clar in ce consta sistemul public de sanatate. Pacientul trebuie sa stie clar de ce beneficiaza concret in sistemul public si care este limita minima, dar precisa, in ce consta asigurarea sa”, a subliniat si Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti.


Pachetul de servicii de baza, la raport


„Ministerul Sanatatii urmeaza sa hotarasca un pachet de servicii medicale de baza impreuna cu expertii Bancii Mondiale. Restul de servicii medicale va fi acoperit din asigurari private de sanatate. Pana in prezent, asigurarile private de sanatate nu au fost introduse in functio­narea sistemului public, intrucat s-a zis ca populatia nu este pregatita si nici nu s-a definitivat, mai exact, ce urmeaza acestea sa acopere dupa ce se va lansa pachetul de servicii medicale de baza”, a precizat Cristian Irimie, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

In ultimii sase-sapte ani, mai toti oficialii statului din domeniul sanatatii au inaintat diferite termene pentru imple­men­tarea pache­tului de servicii medicale de baza. Totodata, s-a tot vorbit despre ce model ar fi bun de urmat, cel francez sau cel ceh, dar si despre cum va creste calitatea serviciilor oferite de stat si cum vor fi impulsionate afacerile operatorilor privati. Asiguratorii chiar au inaintat si o cifra - 700 de milioane de euro - care ar urma sa fie plusul generat in piata asigurarilor private de sanatate. Acestea sunt insa doar estimari, iar reforma din sistemul de sanatate inca se lasa asteptata. „In prezent se lucreaza la pachetul de servicii medicale de baza. Este un obiectiv ambitios, dar sper ca pana la finalul anului va fi oferit publicului pentru a fi discutat”, a explicat Marius Filip, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Abonament privat vs asigurare de sanatate


Participantii la seminarul organizat de „Saptamana Financiara” si „Fin.ro” - „Turis­mul medical, sansa la viata a paci­entilor romani?” au cazut de acord ca asigurarile private de sanatate reprezinta un element vital, atat in sistemul medical public, cat si in cel privat. „Asigurarile private de sanatate trebuie implementate imediat, dar pe un Pilon II asemanator celui de la pensii, astfel nu vom avea nicio sansa”, a mentionat Cristian Hotoboc, presedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania. Pe de alta parte, inclusiv clinicile private considera asigurarile de sanatate ca fiind necesare in desfasurarea activitatii, deoarece rentabilizeaza activita­tea operatorilor. „Abonamentul medical la o clinica privata a reprezentat o solutie, dar a fost mai degraba un gen de vanzare angro, care a asigurat un cash-flow si un numar de clienti. Asigurarea privata de sanatate reprezinta solutia salvatoare, deoarece abonamentul medical este amenintat de scaderea calitatii serviciilor, din cauza costurilor in crestere a clinicilor private. Asiguratorii au nevoie de solutii com­plexe, au nevoie de unitati unde sa-si trimi­ta clientii, iar din acest punct de vede­re clinicile private sunt intr-o conti­nua dezvoltare”, a declarat Florin Andro­nescu, manager dezvoltare la Centrul Medical Sanador. Acesta a adaugat ca asigurarile publice trebuie sa preia o parte din serviciile de baza, iar restul sa fie administrat de privati, asa cum se intampla in Franta, unde 70% din sistemul medical este public si 30% este privat.

Asiguratorii vor deductibilitate fiscala


Reprezentantii companiilor de asigu­rari au spus ca pentru dezvoltarea asi­gura­rilor private de sanatate este nevoie de cresterea plafonului de deductibilitate fiscala. In prezent, deductibilitatea fiscala pentru asigurarile de sanatate este de 250 de euro pe an, plafon mult sub nivelul practicat in alte tari. „Noi am dori sa gasim un sprijin ca deductibilitatea fiscala sa mearga mai mult in zona individuala. In portofoliul nostru exista 55.000 de asi­gurati, insa o buna parte dintre acestia au o asigurare de grup. In urmatoarea perioada, pregatim pachete de asigurari pentru pensionari si pentru cei care nu au foarte multi bani, dar avem in vedere si lansarea de pachete premium”, a mentionat Mihai Belicciu, membru al directoratului BCR Asigurari de Viata.  Compania, partener al eveni­men­tului organizat de ,,SFin”&­,,Fin.ro”, a subscris in primul trimestru prime brute in valoare de 89,5 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea activelor aflate in adminis­trarea BCR Asigurari de Viata a ajuns la 554,2 milioane de lei, cu 47,3% mai mult decat in primul trimestru al anului anterior, iar profitul operational al companiei a atins 7,1 milioane de lei. Piata asigurarilor de sanatate a crescut cu 35,57% in primul trimestru al anului comparativ cu perioada similara din 2010, pana la un nivel de 7,3 milioane de lei.