Esecul sistemului electoral din 2008 prin care mai multi can­di­dati de pe primul loc nu au ajuns in Parlament, iar competitorii cla­sati pe locurile 2 si 3 au devenit deputati sau senatori pare sa se repete. De aceasta data parlamentarii dezbat posibilitatea ca redistribuirea mandatelor sa se faca pe algoritm politic, pe o lista sta­bilita la nivel de circumscriptii electorale.

In prezent alegerea parlamentarilor il trimite pe castigatorul a peste 50% din voturi direct in Legislativ, iar restul man­datelor se stabilesc prin redistribuire la nivel national dupa un algoritm cons­fin­tit prin lege. Ultima propunere a alesilor are in vedere gasirea a doua variante mai utile. Prima ar fi impartirea man­da­telor candidatilor care nu au obtinut ju­ma­tate din voturile exprimate pe Cole­giu prin listele de partid sau promo­va­rea castigatorului celor mai multe voturi direct in Legislativ. 

Parlamentarii nu au exprimat opinii in functie de linia dictata de partid, ci au declarat dupa constiinta ca varianta cea mai buna era ca primul clasat in colegiu sa fie ales parlamentar. Propunerea a fost respinsa in Camera Deputatilor, astfel ca in dis­cutii a mai ramas doar va­rianta redistri­buirii pe liste, pro­pu­ne­re adoptata de Senat. Deputatii din Co­mi­sia juridica ar trebui sa clarifice si­tuatia pana la mij-locul acestei luni, ul­tima zi de depunere a raportului fiind 14 iunie.


Proiect cu talc


Parlamentarii au lansat proiectul cu formulari foarte ambigue pentru a nu suscita prea mult interesul asupra repar­tizarii mandatelor pe liste, iar prin simpla modificare a articolului 48 din Legea 35/2008 procesul electoral ia din nou conotatii interpretabile.

,,Dupa pri­mi­rea de la Biroul Electoral Central a constatarii cu privire la partidele poli­ti­ce, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand mi­noritatilor nationale care intrunesc si care nu intrunesc pragul electoral (…), birourile electorale de circumscriptie pro­ce­deaza la repartizarea pe com­pe­ti­tor electoral a mandatelor de deputat, res­pectiv de senator, la nivel de circum­s­criptie electorala”, se arata in modi­fi­carea aprobata de Senat si transmisa spre Camera Deputatilor pentru apro­bare ca si Camera decizionala. Formu­la­rea neclara care ascunde repartizarea pe liste este dezaprobata oficial atat de parlamentarii Puterii, cat si de cei ai Opozitiei. 


,,Toti vor echitate, dar nimeni nu o sustine”


Sulfina Barbu (PDL), presedintele Comisiei pentru administratie din Ca­me­ra Deputatilor, este dezamagita ca poli­ticienii nu vor ca invingatorul in colegiul sau sa fie validat ca parlamentar. ,,Pentru a promova o modificare a legii actuale nu au fost suficiente argumente astfel incat sa se renunte la repartizarea prin algoritmul actual cu cel de pe liste… Practic a fost o propunere din care nu se intelege nimic. Se si vede ca proiectul a venit de la Senat fara a fi avut avizul co­mi­siilor.

Acest proiect a fost recomandat la pachet cu propunerea ca primarii sa fie alesi din primul tur si acea varianta a trecut, dar aici nu am inteles de la colegi ce nu a fost clar. Eu cred ca treburile erau destul de simple: cine castiga mai  multe voturi acela mergea in Parlament. Eu nu pot sa expun critici la adresa colegilor mei parlamentari care au votat impotriva acestei initiative pentru a pro­mova o alta varianta pe liste. Dar aceasta este parerea mea personala ca si deputat, ca se face o greseala. Trebuia mers pe aceeasi idee atat la alegerile locale, cat si la cele generale. Toti vor sa existe o echi­tate, dar nimeni nu vine cu argumente”, a precizat deputatul Sulfina Barbu, pre­se­dintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echili­bru ecologic.


Cine pe cine acuza?


Reprezentantii PSD din Camera Deputatilor arata inspre colegii de la PDL, despre care spun ca s-au ,,sucit” in mo­mentul raportului. ,,Noi am votat aceasta propunere prin care cine castiga sa mearga mai departe fara a mai exista un al doilea tur, dar PDL nu a dorit acest lucru, chiar daca tot ei au initiat si pro­iec­tul de lege. De la noi (Comisia de ad­ministratie - n.r.) proiectul de modificare a articolului 48 din Legea 35/2008 prin care mandatele ramase neocupate se redistribuie pe lista a plecat cu raport de respingere. Daca de la Comisia juri­dica vine cu raport pozitiv atunci o sa recur­gem la mediere. Daca si de acolo o sa primeasca aviz negativ se va dezbate in plenul Camerei cu raport de respingere. Cred ca in varianta in care primul cas­tiga se pastreaza cel mai bine principiul reprezentativitatii.

Daca se va adopta proiectul de lege asa cum a plecat cu raport de respingere si va fi promulgat se va pastra practic acelasi principiu al proportionalitatii intre partide raportat la numarul de mandate obtinute. Sa stiti ca nu este nicio nedreptate nici in acest sens pentru ca in competitie intra partidele si este normal ca mandatul sa fie la dispozitia partidului”, explica Ion Calin, viceprese­dintele Comisiei de admi­nistratie din Camera Deputatilor.

,,Redistribuirea pe liste este o in­ventie de la PSD, dar care nu are trecere nici macar in randul lor. Chiar daca a trecut de Senat, cel mai democratic si mai simplu este sa fie desemnat casti­gator cine are mai multe voturi, nu sa ga­sim formule de a pune din nou oamenii in dificultate”, spune Iulian Urban, senator PDL. Initiativa de modificare a Legii electorale este semnata de mai multi parlamentari PDL si PSD.

“Dupa primirea de la Biroul Electoral Central a constatarii cu privire la partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand mino­ri­tatilor nationale care intru­nesc si care nu intrunesc pra­gul electoral (…), birourile electorale de circumscriptie procedeaza la repartizarea pe competitor electoral a man­datelor de deputat, respectiv de senator, la nivel de cir­cum­scriptie electorala”, se preci­zeaza in initiativa legislativa.