Este cam miezul verii si foarte multe evenimente social-politice nu prea se mai intampla. Noroc avem cu presedintele Traian Basescu, care mai da periodic cu batul prin gardul Opo­zitiei, sa-i mai intarate un pic pe aspirantii la locurile Puterii din 2012. Chiar si cu o demisie de onoare a ministrului Cseke, pu­tem spune ca e liniste. Daca ne uitam insa ce e programat pentru septembrie, pare ca e linistea dinaintea furtunii.

Cel putin doua subiecte nationale vor intra in dezbatere parlamentara si, implicit, in cea publica. E vorba de modificarea Constitutiei si de reorganizarea administrativ-teritoriala a Roma­niei. La primul subiect, marile controverse provin din faptul ca presedintele Basescu a avut propriile amendamente la proiectul guvernului, iar Curtea Constitutionala s-a pronuntat si ea in mai multe chestiuni. Al treilea jucator in acest meci politic este Opo­zitia, care are propriile viziuni despre modificarea Constitutiei si, cum aceasta nu poate fi realizata fara acordul a doua treimi din Parlament, se anunta lupte grele. Nu este exclus sa nu se mai mo­difice nimic pana la urma. La fel de complicata este si incer­carea Puterii de a redesena harta tarii pe judete. De data aceas­ta, un element ostil in plus este plasat chiar in cadrul Coalitiei de guvernare si se numeste UDMR. Despre negocierile progra­mate in august nu s-a auzit nimic si probabil nici nu vor ajuta la rezolvarea diferendului. Cert este ca un alt proiect de impartire teritoriala, al aceleiasi UDMR, este deja la jumatatea procedurilor parlamentare si s-ar putea sa creeze mari probleme politice in Coalitie, cu „ajutorul” binevoitor al USL.

Neliniste la guvern va fi in septembrie si pentru ca se apropie scadenta autoimpusa de a remania Cabinetul Boc. Criteriile vor fi foarte complicat de stabilit, din moment ce atat UDMR, cat si UNPR au un cuvant decisiv de spus in pastrarea la putere a actualei Coalitii. Va fi probabil mai mult o curatenie de toamna doar prin ograda PDL, dar si aici lucrurile se complica mult cand vine vorba de acordul presedintelui Basescu, suparat rau pe fostul sau partid.

Daca mai punem la socoteala ca se da si startul neoficial al competitiei electorale care are finish-ul in 2012, sa ne asteptam ca septembrie sa fie mult mai fierbinte decat august.