In cursa lui pentru recorduri si perfectiune, omul va atinge, se pare, limitele capacitatii fizice. In orice caz, asa prezic cercetatorii.


Dupa cele 43 de noi recorduri stabilite la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, lumea asteapta noi performante la Jocurile de la Londra, in plina desfasurare. Potrivit cercetatorilor francezi, sportivii trebuie sa se grabeasca daca vor ca numele lor sa ramana inscrise in cartea de aur a competitiei. Pentru ca, spun oamenii de stiinta, epoca recordurilor mondiale se apropie de sfarsit.

Dupa ce a cunoscut faze de acceleratie gratie concurentei sportive dintre americani si rusi in anii razboiului rece si a ameliorarii modului de alimentatie a populatiei lumii, numarul de recorduri a scazut considerabil in ultimii ani, explica Geoffroy Berthelot, de la Institutul de studii biomedicale si epidemiologice din Paris.

O concluzie la care s-a ajuns pe baza unei analize sofisticate a celor 3263 de recorduri mondiale inregistrate de la primele Jocuri Olimpice moderne, din 1896, la cinci discipline (atletism, ciclism, haltere, natatie si patinaj viteza). Prin urmare, au decretat cercetatorii francezi, al caror punct de vedere este sustinut si de colegi din alte tari, pana in 2068 vor fi atinse 90% din toate recordurile posibile, iar incepand din 2007, jumatate dintre ele nu vor mai putea fi depasite cu mai mult de 0,05%, echivalentul a unei sutimi de secunda la maraton.

„Performantele sportivilor sunt pe cale sa atinga pragul psihologic”, declara plin de convingere Berthelot, pentru care limitele corpului uman nu pot fi exploatate mai mult.

Rezultatele studiului sunt confirmate, printre altele, si de alte lucrari similare. Spre exemplu, Alan Nevill de la Universitatea Wolverhampton, Marea Britanie, este de parere ca la 1500 m feminim, limita ar fi fost deja atinsa.

O analiza semnata de Reza Noubary, profesor de matematica la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, sustine ca recordul la saltul in lungime care dateaza din 1991 nu va fi depasit inainte de anii 2040. In ceea ce priveste proba de 100 m masculin, nici un atlet nu va putea cobori sub 9,44 secunde.