Il cheama Hurre Hemans si are 10 ani. Inscris la un concurs menit sa identifice cel mai bun scenariu pentru un eventual sfarsit al zonei euro, pustiul a sedus juriul Premiului Wolfson cu o schema de o simplitate sclipitoare.A imagina iesirea Greciei din zona euro, un joc de copii? In orice caz, asa sustine Hurre Hemans, din Olanda. El a participat la un concurs destinat economistilor si a castigat premiul onorific de 100 de lire sterline (120 de euro) acordat de juriu.

Lansat de conservatorul britanic Lordul Simon Wolfson, premiul se acorda economistului care propune cea mai blanda dintre solutii pentru o inchipuita destramare a  zonei euro. Adevaratul invingator al concursului va fi desemnat la 5 iulie.

Cum isi imagineaza Hurre Hemans intregul mecanism? Ca o pizza uriasa, care reprezinta datoria Greciei, atasata la o masina pentru schimbarea euro in drahme. Concret, tanarul olandez propune ca toti cetatenii Greciei sa depuna in banci sumele de euro pe care le poseda. In schimbul lor, ei vor primi drahme, vechea moneda elena. Cei care nu vor, vor fi amendati. Cu banii astfel stransi, statul elen va restitui datoriile catre creditori.

Organizatorii concursului au felicitat simplitatea rationamentului acestui baiat de 10 ani si au anuntat numele celor cinci finalisti. Afacerea este serioasa: invingatorul va primi 250.000 de lire sterline (301.000 de euro). Este vorba de cel mai important premiu oferit economistilor dupa Nobel.

Printre lucrarile retinute de juriu se numara cea a lui Roger Bootle, de la Capital Economics, care a gasit o modalitate de a face cat mai putin dureroasa o reducere drastica a salariilor reale intr-o tara obligata sa paraseasca zona euro. Catherine Dobbs a gasit o solutie, „originala si eleganta”, potrivit juriului, de a-i descuraja pe investitorii afectati de prabusirea monedei unice sa fuga in alte regiuni.