Acordarea creditelor prin programul „Prima casa” a fost intrerupta pana la clarificarea juridica a unor prevederi din conventia de garantare. Cum rezolvarea excede atributiile Fondului de Garantare, problema va ajunge la Justitie, via Ministerul Finantelor. Din pacate pentru solicitanti, nu este singura. Evaluarea locuintelor poate crea, la randul ei, alte neajunsuri.

La  foarte scurt timp de la debutul finantarilor, acor­da­rea creditelor prin pro­gra­mul „Prima casa” a fost in­trerupta, solicitantii pu­tand depune doar actele la bancile semnatare ale conventiei de garan­ta­re. Barierele ridicate in calea pro­gra­mului sunt de natura juridica. Concret, bancile care inca nu au semnat documentul, desi nela­mu­rite sunt si celelalte, cer sa fie prevazuta exact in textul conventiei de garantare natura ipotecii, legala sau conventionala. Din punct de vedere juridic, ipotecile legale sunt cele care se nasc in temeiul legii, iar cele conventionale sunt acelea intocmite prin act autentic.

Cum lamuririle solicitate de banci si, implicit, revizuirea preve­derilor neclare au excedat atributiile institutiei conduse de dl Saramet, rezolvarea a fost transferata dlui Pogea. Acesta, la randul lui, va cere ajutor colegului de la Justitie, care, prin intermediul juristilor institu­tiei, poate gasi o rezolvare rapida si fara drept de apel. In aceste conditii, reprezentantii Fondului de Garan­tare spera ca modificarile sa fie finalizate pana la sfarsitul acestei saptamani.


Solutie pentru problema evaluarii locuintei


O alta problema a programului „Prima casa” tine de evaluarea locuintelor. Inca de la anuntarea programului, multi proprietari au crescut pretul apartamentelor. In general, locuintele care erau scoase la vanzare la 50.000-55.000 de euro acum sunt oferite la 60.000 de euro. Numai ca evaluatorii bancilor pot considera ca valoarea reala a unei locuinte ce urmeaza a fi ipotecata este mai mica decat pretul cerut de vanzator. In exemplul de mai sus, evaluatorul bancii poate spune ca apartamentul valoreaza numai 50.000 de euro. Adica banca va acorda un credit in limita evaluarii. Iar in cazul in care cumparatorul nu are fonduri suplimentare pentru a achita diferenta dintre evaluare si pretul vanzatorului, atunci toata intelegerea nu mai este valabila, iar cumparatorul pierde avansul achitat la precontract.

O solutie prezentata chiar de consilierii de credit ai unei banci din programul „Prima casa” vizeaza momentul in care este efectuata evaluarea. Astfel, in momentul depunerii documentatiei pentru obtinerea creditului, cumparatorul nu semneaza si precontractul, ci solicita un evaluator agreat de institutia unde solicita finantarea, pentru a afla valoarea maxima pe care o poate finanta banca. Iar daca rezultatul acestei evaluari este cel putin egal cu pretul de vanzare (suma din evaluare este prezentata numai cumparatorului, nu si vanzatorului), atunci clientul continua procedura si semneaza precontractul. Altfel, cumparatorul ori gaseste alta locuinta, ori contesta rezultatul evaluarii si spera la o valoare mai mare.
 

Intesa a semnat, Volksbank are produs


Intesa Sanpaolo Bank a semnat acordul cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru programul „Prima casa”. „Banca este, in prezent, in faza finala de definitivare a reglementarilor interne pentru noul produs de creditare, care va fi in scurt timp disponibil la nivelul intregii retele teritoriale”, arata un comunicat al institutiei.

Rata dobanzii pentru creditele acordate in euro este calculata in functie de rata de referinta inter­bancara EURIBOR la 3 luni + 3,97% si comisioanele aferente gestiunii. Dobanda anuala efectiva (DAE) estimata pentru creditele in euro este de 5,62%. Pentru creditele in lei rata dobanzii se stabileste astfel: ROBOR la 3 luni + 2,47% si comisioa­nele de analiza si gestiune. DAE pentru creditele in lei este de 14.01%. Totodata, gradul maxim de indato­rare ajunge pana la 62%.

Desi inca nu a semnat conventia de garantare, si Volksbank Romania si-a lansat produsul de finantare pentru programul „Prima casa”. Dobanda la imprumuturile in euro este EURIBOR la 3 luni, la care se adauga marja bancii de 3,63% si comisionul datorat Fondului de 0,37%, echivalentul unei dobanzi anuale efective (DAE) de 5,43% pe an. Pentru finantarile in lei, banca aplica ROBOR la 3 luni plus 2,13% (marja bancii) plus 0,37% comision datorat FNGCIMM, ajungandu-se astfel la DAE de 13,84% pe an.