Garanti Bank a obtinut validarea din partea Bancii Nationale pentru modificarile aduse normei de creditare pentru persoane fizice.

Conform acestor modificari, conditiile de acordare a creditelor adresate persoanelor fizice - credite de consum i pentru investitii imobiliare - prevad ca durata unui credit de consum nu poate fi mai mare de 5 ani, cu exceptia creditelor acordate in scopul refinantarii creditelor acordate inainte de intrarea in vigoare a Regulamentului 24/2011. Totodata, se introduce obligativitatea de garantare a creditelor de consum acordate in valuta, cu exceptia celor acordate in scopul refinantarii creditelor acordate inainte de intrarea in vigoare a Regulamentului 24/2011.

Gradele de indatorare a creditelor de consum au fost revizuite pentru toate valutele, ca urmare a aplicarii socului pe venit, socului pe rata a dobanzii si a socului pe curs valutar.

In cazul creditelor pentru investitii imobiliare, impactul se reflecta in suma maxima finantata si a avansului minim in cazul creditelor acordate in moneda straina. Pentru un credit acordat in euro, suma maxima nu poate depasi 75% din valoarea garantiei, iar avansul minim este de minimum 25% din valoarea tranzactiei Pentru un credit acordat in dolari, suma maxima a creditului nu poate depasi 60% din valoarea garantiei, iar avansul minim este de 40% din valoarea tranzactiei

In cazul creditelor acordate in lei, nu au intervenit modificari comparative cu ultima varianta a normei. Valoarea maxima a creditului nu poate depasi 85% din valoarea garantiei, iar avansul minim este de 15% din valoarea tranzactiei.

Garanti Bank Romania a anuntat ca, in linie cu modificarile aduse normei de creditare pentru persoane fizice, va lansa oferte noi pe piata, printre care pachete de tip Silver, Gold si Platinum cu preturi preferentiale, in functie de produsele detinute de catre clienti. De asemenea, institutia de credit va lansa si o serie de produse cu dobanda fixa.

In urma cu aproximativ 10 zile, si Alpha Bank a anuntat ca a obtinut validarea normelor interne de creditare, in conformitate cu noile reguli adoptate de Banca Nationala.