Bursa din Sibiu va introduce la tranzactionare, cel mai devreme la inceputul lunii noiembrie, un instrument financiar destinat investitorilor incepatori care va avea scadente scurte, chiar si de o zi, si le va permite acestora sa faca pariuri pe diverse niveluri ale cursului de schimb pentru un castig fix de 100 de lei.

Produsul financiar oferit de Sibex are in spate o optiune de tip binar, instru­ment care a castigat foarte mult in popu­laritate in ultima perioada pe pietele ex­terne si in special pe cea americana, intrucat simplifica semnificativ proce­dura de tranzactionare si, desi este un pro­dus derivat, diminueaza destul de mult nivelul de risc. Investitorii locali vor putea sa parieze intre ei pe diverse nive­luri ale cursului EURRON, pe scadenta care variaza de la o zi la trei luni. Initial, Sibex va lansa produsul cu scadente de la o zi la o saptamana. ,,Suntem in proces de autorizare a aces­tor instrumente la CNVM si speram ca pana la 1 noiembrie sa le avem in pia­ta. Sunt doar mici modificari pe care va trebui sa le facem la regula­mentele Si­bex”, a afirmat ieri Teodor An­cuta, prese­dintele si directorul general al  operatorului de piata din Sibiu, in cadrul unui seminar-training destinat explicarii me­canismelor de piata ale Sibex.

Tradingul pe optiunile binare pe cursul de schimb va fi realizat fara mar­ket maker, prin negociere exclusiva intre cei doi ,,pariori” ale caror oferte se vor intalni in piata. Stabilirea castigatorului se va realiza pe baza cursului de referinta anuntat de Banca Nationala in ziua sca­dentei. Practic, investitorii vor putea sa faca pariuri pana cu 15 minute inainte ca BNR sa comunice cursul oficial al zilei respective, adica pana in jurul orei 12.45, in timp ce pariurile pentru ziua urma­toare sau pentru alte scadente mai lungi vor incepe la 15 minute dupa anuntarea referintei BNR, adica incepand cu ora 13.15.
Cum functioneaza

Investitorii vor beneficia de mai mul­te praguri ale cursului pe care sa poata paria, stabilite de Sibex, cel mai probabil la un pas de cotare de 0,01 lei.

De exem­plu, daca cea mai recenta referinta a bancii centrale a fost de 4,2463 lei/euro, cei care mizeaza pe aprecierea monedei europene vor putea sa parieze pe mai multe praguri, incepand de la 4,25 si con­tinuand cu 4,26, 4,27 si tot asa. Intrucat castigul este fix, de 100 de lei, valoarea sumei pariate va fi diferita pentru fiecare nivel, ea fiind maxima pentru cel mai apropiat prag fata de referinta BNR, intrucat acela are cel mai mic grad de risc.

Daca un investitor mizeaza 40 de lei ca paritatea va depasi un anumit prag, iar cursul sare peste pragul respectiv, castigul sau va fi de 60 de lei, suma care pentru contrapartea sa se traduce in pierdere.

Partea ,,picanta” a acestui tip de plasa­mente este ca profiturile sau pierderile pot avea loc ,,la mustata”, adica un inves­titor poate castiga la un curs de 4,2501 lei/euro, la fel cum poate sa piarda la o paritate de 4,2499 lei/euro. Cu tim­pul, Sibex va introduce si praguri sub forma intervalelor de cotare, care vor actiona ca o zona tampon intre cei doi pariori, adica, de exemplu, unul castiga pana la un curs de 4,2480 lei/euro, altul la mai mult de 4,2520 lei/euro, in timp ce intre 4,2480-4,2520 lei/euro ambii isi iau inapoi banii pariati.

Bursa din Sibiu spera ca prin acest produs accesibil si mai usor de inteles decat altele sa atraga in piata si inves­titorii mai putin sofisticati, dar sa le ofere in acelasi timp si protectie prin limitarea pierderii la 100 de lei. Restrangerea pier­derii la acest prag vine sa mai risipeasca din nesiguranta investitorilor, in con­ditiile in care unii nu au suficienta pregatire si experienta nici pentru piata spot si de multe ori isi asuma riscuri pe care nu le pot gestiona.

 
Una dintre problemele investitorilor locali este lacomia


,,Una dintre problemele cele mai mari a romanilor care joaca pe bursa este lacomia, pe langa bine-cunoscuta lipsa a culturii financiare. Acesta e cel mai mare pericol si pentru piata de la Sibiu, unde riscurile sunt de zeci de ori mai mari decat pe spot. De aceea avem si comi­sioa­ne foarte mici, ca sa le permitem investi­torilor sa inchida si deschida pozitii si de trei-patru ori intr-o zi daca e nevoie pentru a-si limita pierderile”, a mai spus Ancuta.

Intre planurile pentru perioada ur­ma­toare ale Sibex se numara si prelun­girea sesiunii de tranzactionare pana la ora 23.00, dupa ce extinderea progra­mului pana la ora 19.00 a impulsionat semni­ficativ volumele rulate. Bursa din Sibiu va organiza totodata, intre 21 si 22 octombrie, o intalnire cu participare in­ter­nationala din partea Bursei din Varso­via si a unor reprezentanti ai Chicago Mercantile Ex­change, Dow Jones Indexes si Eurex.

In ceea ce priveste piata spot, Sibex se zbate sa convinga statul roman ca este cel mai avantajos sa deruleze privatizarea Romgaz prin bursa din Sibiu. „Cel mai important proiect este realizarea unei oferte primare initiale a unei companii de stat cum ar fi Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, cu atat mai mult cu cat guvernul si-a anuntat deja intentia sa vanda pe piata de capital pachete de acti­uni ale companiilor mari din pro­prie­ta­tea sa. In acest sens am facut demersuri catre autoritatile statului pentru priva­tizarea prin Sibex a Romgaz”, a afirmat Ancuta.