Marile transferuri din sport, divorturile si cumetriile de VIP-uri, declaratiile incendiare din tabloide  si stirile „negre” au fost detronate din online-ul romanesc de un site de educatie. Cu 93 de milioane de afisari si peste 2,6 milioane vizitatori, http://portal.edu.ro este in luna iulie in fruntea celor mai accesate portaluri. Dar aceasta premiera este intrecuta de o alta: compania SIVECO Romania, care se ocupa de prelucrarea computerizata a rezultatelor, a facut afisarea rezultatelor admiterii in licee in tehnologie cloud. Ce inseamna cloud? Adica cu capul in nori! (Ei bine, nu-i tocmai exact asta, dar pastram explicatia pentru frumusete!) In fapt, cloud computing inseamna lumea informatica a viitorului. Ca sa nu ne depasim sfera competentelor, i-am cerut ajutorul unui om calificat: Florin Anton (foto), Director eLearning la SIVECO Romania.

Sa ne lamurim ce-i cloud computingul...

Florin Anton: Imaginati-va toata puterea de calcul, spatiul de stocare si software-ul care se muta pe internet. Deci pe www. Acolo exista o retea de servere care le ofera utilizatorilor anu­mite servicii, la cerere. Numarul de ser­vere poate fi crescut sau redus, in functie de necesitatile aplicatiilor si de volumul de informatii. Ei bine, noi asta am facut in acest an cu http://portal.edu.ro, ba­zandu-ne pe sistemul  cloud computing Windows Azure de la Microsoft.

Catre o astfel de tehnologie ne indreptam sau exista doar anumite domenii care s-ar preta la cloud?

Florin Anton: Viitorul asa arata si noi l-am testat. Cine vrea sa aiba elec­tricitate sau apa curenta face contract cu o firma de utilitati si plateste lunar cat consuma. Foarte putini sunt cei care isi cumpara generator propriu sau care sapa un put. Asa va fi si cu informa­tizarea – foarte putini vor fi cei care isi vor cumpara servere, majoritatea clien­tilor vor prefera sa plateasca abona­mente lunare care sa le dea capacitatea de sto­care si de procesare de care au nevoie.

Ganditi-va la un proiect informatic cum este repartizarea computerizata a candidatilor in licee, desfasurat in fiecare an de catre Ministerul Educatiei.

Acest proiect are o activitate sustinuta timp de cateva luni, cat se face colectarea datelor si verificarea lor, apoi un varf de sarcina urias, pentru doua-trei saptamani, care incepe de la afisarea pe internet a rezultatelor primei repartizari. Ce este mai eficient - sa cumperi servere sufi­ciente sa sustina varful de sarcina, dar care 90% din an stau aproape nefolosite, sau sa ai un abonament flexibil, prin care sa platesti cat consumi - indiferent ca este mult sau putin?

Sa revenim la Bac si la admiterea in licee. Cum au mers lucrurile cu afisarea computerizata a rezultatelo
r?
Florin Anton: Pentru noi a fost o premiera de succes odata cu lansarea acestui serviciu pe suport cloud pentru afisarea rezultatelor repartizarii compu­terizate in licee. A fost o munca titanica, contra cronometru, in care nu au existat erori si in care datele primite din toate judetele au fost incarcate si afisate la timp. La fel ca si rezultatele la Bac, nu au existat incompatibilitati in procesarea datelor.

Cum ajunge un site educational sa ia locul tabloidelor? Este un succes sezonier?

Florin Anton: Da si nu. Exista un varf de trafic in luna iulie, cand se afiseaza rezultatele la Bac si la licee, dar numarul vizitatorilor este semnificativ daca stam sa analizam de exemplu foru­murile unde se discuta intotdeauna su­biecte arzatoare din invatamant.

Ce trafic a inregistrat portalul?

Florin Anton: Conform raportului de monitorizare pe care il avem de pe www.trafic.ro, portalul http://portal.edu.ro a ajuns in topul celor mai accesate, cu 93.858.775 de afisari si peste 2,6 milioane vizitatori. Pe 12 iulie 2011 s-a inregistrat un record de vizitatori unici pentru http://portal.edu.ro , 828.935 intr-o singura zi si peste 24 de milioane de afisari.

Si nu au existat sincope, reclamatii?

Florin Anton: In functionarea por­talului, nu. Totul a mers perfect si ma refer aici la gradul ridicat de securitate a datelor. Pentru un site web din Roma­nia nu exista test de performanta mai dur decat afisarea rezultatelor la admi­terea in licee.  Dar vreau sa mentionez ca este un efort care nu se face in cateva zile, ci este masurat in luni de zile, cu o echipa de specialisti in IT cu mare experienta. Practic, pregatirile pentru „marea afi­sare“ incep cu aproape un an inainte.

De cand a fost lansat acest portal?

Florin Anton: Portalul a fost initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in colaborare cu specialistii nostri din 2004. Putem spune ca gazduieste acum una dintre cele mai dinamice comunitati virtuale din Romania, fiind accesat de elevi, pa­rinti, profesori si jurnalisti, toti in cau­tare de informatii corecte, actuale si publicate in timp real.  Numarul de vizi­ta­tori ai portalului a crescut de la an la an, utilizatorii fiind deja obisnuiti sa gaseasca pe portal.edu.ro informatii si statistici referitoare la edu­catie, actualizate in timp real. In perioada 2003-2011 au fost afisate rezultatele a 1.700.000 de can­di­dati la Bacalaureat. Peste doua milioane de elevi repartizati in licee au aflat  unde vor invata in ur­ma­torii patru ani in perioada 2001-2011.

Ce site-uri cuprinde portalul?

Florin Anton: Vi le spun in or­dinea accesarilor. Pe primul loc este http:// ad­mi­­tere.edu.ro, apoi http://baca­­lau­reat.edu.ro si http://titularizare.edu.ro.

Site-ul http://admitere.edu.ro, pe care s-au publicat in fiecare an rezul­ta­tele la examenele nationale si rezultatele re­par­tizarilor computerizate, a fost in fiecare an pe primul loc in clasamentul general al traficului Internet din Ro­ma­nia, in perioada fierbinte a examenelor.

Pe site-ul Admiterea 2011- http:// ad­mi­tere.edu.ro, viitorii liceeni au putut consulta rapoartele finale ale admiterii computerizate - prima repartizare.

In centrul atentiei s-a situat zilele acestea si http://bacalaureat.edu.ro,  un­de cei interesati au aflat rezultatele par­tiale si cele finale obtinute la examenul de Bacalaureat.

Stiu ca portalul face parte din pro­iectul SEI. De cand ati incheiat acest parteneriat cu Ministerul Educatiei?

Florin Anton: Programul de infor­ma­tizare a invatamantului pre­uni­ver­sitar romanesc, SEI (Sistem Edu­cational Informatizat), derulat de Mi­nisterul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in colaborare cu specialistii nostri,  a fost lansat in 2001. Este unul din­­­tre cele mai ample si complexe proiecte educationale din Europa. Prin SEI s-a rea­lizat dotarea scolilor din Romania cu solutii IT complete pentru procesul de pre­dare/invatare. De ase­menea, pro­gra­mul SEI a contribuit la introducerea tehnologiei informatiei in procesul edu­ca­tional prin proiecte specifice destinate unor scopuri educa­tionale si admi­nistra­tive. Nu sunt cu­vinte mari, ci fapte recu­noscute prin premii si distinctii interna­tionale de care suntem foarte mandri. Ne bucu­ram ca facem parte dintr-un proiect urias de informatizare care inte­greaza Roma­nia in lumea digitala.

De altfel, toate solutiile noastre  con­tribuie la reducerea decalajelor digitale, imbunatatind activitatea multor insti­tutii publice precum Ministerul Agricul­turii, Ministerul Educatiei, Ministerul Sana­tatii,  MCSI, Ministerul Muncii, Mi­nis­te­rul de Finante. Referintele noastre in proiecte complexe precum cele im­ple­­mentate la CNAS, APIA, APDRP, ANOFM, Vama sunt argumentele noa­stre forte atunci cand afirmam ca deti­nem ex­per­tiza in derularea de proiecte complexe, de anvergura nationala, cu impact social deosebit.