Premierul slovac Robert Fico a anunţat miercuri că are în vedere naţionalizarea celor două companii de asigurări medicale private din ţară pentru a crea un sistem bazat pe un asigurator public unic, informeaza agentiile internationale de presa. 


'Aş prefera un acord cu cei doi asiguratori privaţi, dar nu mă tem să spun că exproprierea ar fi de asemenea un mijloc legitim', a afirmat în faţa presei şeful guvernului de la Bratislava. 'Companiile de asigurări private ar trebui să plece de pe piaţa slovacă', a insistat Fico, liderul partidului social-democrat Smer-SD, adăugând că valoarea celor două societăţi ar urma să fie stabilită de un auditor internaţional.

Cele două companii private de asigurări medicale care operează în Slovacia - Dovera, deţinută majoritar de grupul slovac Penta, şi Union Insurance, deţinută de grupul olandez Eureko, au împreună circa 1,8 milioane de clienţi. Numărul 1 pe piaţă în ţara cu 5,4 milioane de locuitori este compania publică VsZP.

'Sistemul de sănătate din Slovacia suferă de o lipsă cronică de finanţare şi vedem că asigurătorii privaţi fac profit pe baza banului public', a declarat Fico, în opinia căruia banii ar trebui îndreptaţi mai curând către furnizorii de servicii de sănătate. Slovacia, membră a Uniunii Europene din 2004, a devenit şi membră a zonei euro în ianuarie 2009, iar economia sa ar urma să crească în 2012 cu 1,8%, în condiţiile în care Comisia Europeană prevede o contracţie de 0,3% pentru ansamblul ţărilor din zona euro.


Slovacii plătesc o contribuţie obligatorie de 14% din venituri pentru asigurările de sănătate, putând alege între unul dintre cei trei asiguratori.