Un avion sanitar în valoare de circa 900.000 de euro va ajunge în august în România. Subsecretarul de stat Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii a declarat că avionul este cumpărat din contribuiţia de 2 la sută a populaţiei.

"Avionul este contractat şi în luna august soseşte în ţară. Este contribuţia populaţiei, fiindcă este cumpărat integral din fonduri colectate din 2%, cu mici participări de la firme, cu mici donaţii care au venit suplimentar, însă banii colectaţi din 2% au fost suficienţi să achiziţionăm acest avion şi deja avansul e plătit şi avionul va veni în luna august şi va deservi toată ţara”, a declarat Raed Arafat.

"Este un avion sanitar cu două tărgi, un avion Piper Cheyenne III A, un avion american de fabricaţie. A fost utilizat ca ambulanţă aeriană, deci nu trebuie să facem multe modificări pe el. Nu este nou, este second-hand, dar e în stare bună, are puţine ore de zbor pentru câţi ani are, deci are 5.000 de ore de zbor şi este în stare bună. Acum urmează să se facă anumite revizii, să fie pus la punct şi să fie reînnoite anumite chestii în el şi, după care, va fi adus. Sperăm că, în luna august îl vom vedea în România. Va opera din Bucureşti", a spus Arafat.

Raed Arafat a mai spus că, anul trecut, românii au direcţionat spre SMURD circa 1,2 de milioane de euro, suma fiind mai mare faţă de anul precedent.